недеља, 21. април 2024. - 18:55

Neobičan posao:U pesku plaža traži novac i zlato

Budvanin Milija Luković zahvaljujući detektoru za metal zna dnevno da sakupi i do 200 evra…

Kada u oktobru dođete na crnogorsko primorje i prošetate Budvom, uz more, očekivano je da vidite prazne plaže. Tako je i ove godine. Kafići, restorani brze hrane i ostali objekti koji su napravljeni na plažama ne rade. To je znak da je sezona završena. Ali ne za sve. Za nekoga je upravo počela, i trajaće sve do proleća.

Slučajno šetajući jednom budvanskom plažom, novinar agencije Anadolija (AA) ugledao je čoveka sa jednim aparatom, kako traži nešto u pesku. Bio je to Milija Luković, stanovnik budvanskog mesta Buljarica. Milija poseduje detektor za metal, i tako pokušava da u pesku pronađe sitan novac i zlato.

„Nalazim sitan novac, zlato. Leti ne dolazim na plažu da tražim novac, jer je gužva, na plažama su ležaljke. Sada kada je završena sezona kupanja, za mene počinje sezona traženja. Kada svi odu, ja radim“, kaže ovaj Budvanin.

On navodi da svaki dan ne dolazi na plažu. Bira vreme dolaska i opredeljuje se po talasima.

„Ne izlazim svaki dan na plažu. Uglavnom to radim kada su talasi. Međutim, danas su slabi talasi, ali uprkos tome našao sam 50 evra“, priča Milija i vadi iz džepa šaku punu metalnog novca.

Na crnogorskim plažama sa detektorom za metal je kako kaže već 14 godina. Pamti dane kada bi sakupio i po 200 evra.

„Danas je 50 evra, ali pamtim i dan kada sam našao 200 evra. To mi je rekord kada je u pitanju novac sakupljen tokom jednog dana. Bude nekad i hiljadu evra dnevno, ali u zlatu. Ali ne žalim se, nađe se malo zlata, malo sitnog novca, i nakupi se. Međutim, bude dana da se ništa ne nađe“, kaže za Luković.

Iako je kako kaže već 14 godina na plaži, tražeći sitan novac, 2011. godina se posebno pamti.

„Mogu reći da sam tokom zime 2011.godine, dakle nakon što je završena sezona kupanja ostvario najbolju zaradu. Slobodno mogu reći da je to bila najberićetnija godina. Tada sam sakupio negde oko 10 hiljada evra“, priseća se ovaj Budvanin, koji je kako i sam kaže spojio lepo i korisno.

„Ovo je za mene hobi, hodam po pesku. Ali se i isplati takođe, nađe se pomalo novca“, ističe Luković.

Autor: Anadolija

Slični članci