уторак, 5. март 2024. - 07:23

Kraljica Persefona na mozaiku iz 4. veka pre nove ere

Impozantan mozaik otkriven u najvećoj antičkoj grobnici ikada pronađenoj u Grčkoj opisuje mit otimanja Persefone, Zevsove ćerke koja je postala vladarka podzemlja, saopštilo je juče grčko ministarstvo kulture.

Podni mozaik na kojem je predstavljena otmica Persefone
Podni mozaik na kojem je predstavljena otmica Persefone

Podni moziak dimenzija 4,5 sa tri metra, otkriven je u ogromnoj grobnici koja je iskopana u avgustu u Amfipolisu, gradu na severu Grčke. Grobnica potiče iz 4. veka pre nove ere.

Na drugom delu mozaika sastavljenog od crnih, belih, plavih, crvenih, žutih i sivih kockica prikazana je dvokolica koju vozi bradati muškarac i grčki bog Hermes koji hoda i osvrće se da osmotri vozača. Ostatak mozaika, koji je ove nedelje otkriven do kraja, pokazuje i ženu u dvokolici sa tužnim izrazom lica i ispruženom rukom.

Ta figura mlade žene sa crvenom kosom, belom haljinom i narukvicom na levoj ruci pokazuje otmicu Persefone, navelo je ministarstvo.

Prema grčkoj mitologiji Persefonu je oteo bog podzemlja Had i uzeo za ženu. Zevs je pod pritiskom Persefonine ožalošćene majke Demetre, poslao Hermesa da je vrati.

Ali Had joj je dao da okusi nar – voće života – i tako učinio da deo svake godine provede sa njim.

Katerina Peristeri, šef iskopavanja, rekla je novinarima da je tema mozaika vezana za smrt.

– Ali scena predstavljena u formi mozaika je jedinstvena u Grčkoj –  rekla je državni sekretar u ministarstvu kulture Lina Mendoni.

Još se ne zna ko je izgradio nalazište, Roksana, persijska supruga Aleksandra Velikog, Olimpija, kraljeva majka ili neki od njegovih generala.

– Prerano je reći da li je ovo kraljevska grobnica – rekla je Peristeri.

Grobnica sadrži tri grobne odaje, od kojih su dve otkrivene. Arheolozi u subotu počinju rad na trećoj odaji.

tanjug

Slični članci