понедељак, 11. децембар 2023. - 08:05

“Knjiga moći” u misterioznoj grobnici iz 12. veka

Arheolozi iskopavaju 900 godina staru grobnicu u dolini Nila u Sudanu. Njeni zidovi prekriveni su natpisima, a u njoj je otkriveno sedam mumija.

U ekspediciji koju predvode poljski arheolozi, pronađena je misteriozna grobnica, na mestu koje je nekad bilo deo hršćanskog kraljevstva zvano Makurija. Kraljevstvo je trajalo nekoliko stotina godina, između 7. i 14. veka, piše Huffington Post.

Sama kripta je pronađena 1993. godine u ruševinama glavnog grada Makurija, Stara Dongola, ali je iskopana tek 2009., tokom istraživanja manastirskog kompleksa, rekao je Włodzimierz Godlewski, vođa arheološke ekspedicije u Dongoli.

Nedavne analize pokazale su da je sedam tela pripadalo starijim muškarcima. Pogrebni natpisi ukazuju na to da bi jedna od mumija mogla da bude nadbiskup Georgios, jedan od najvažnijih religioznih vođa u kraljevstvu koji je umro 1113. godine.

Religiozna povezanost ukazuje da bi ovaj natpis mogao da bude svet. Napisan je na grčkom i koptskom. Neki natpisi sadrže odlomke iz Biblije i neobične molitve Device Marije. Istraživači su primietili da se drugi natpisi pozivaju na nešto što se zove ‘Knjiga Velike moći’.

Slični članci