петак, 12. април 2024. - 19:25

Arheolozi na tragu jednog od najtraženijih blaga u istoriji

Međunarodni tim naučnika tvrdi da je u gustoj i opasnoj džungli Amazona pronašao ruševine koje bi mogle da razreše nekoliko misterija Južne Amerike i otkriju najtraženije blago na svetu. 

Arheolozi tragaju za blagom koje je jedno od najtraženijih u istoriji
Arheolozi tragaju za blagom koje je jedno od najtraženijih u istoriji

Na nalazištu u nepristupačnoj oblasti u centralnom Ekvadoru, za koje naučnici pretpostavljaju da je jedno od najvećih arheoloških otkrića na svetu, već je iskopana konstrukcija dimenzija 80×80 metara, sastavljena od stotina blokova teških dve tone, a pretpostavlja se da u okruženju površine oko 250 hektara ima još sličnih konstrukcija.

Istraživanje nalazišta u Andima u ranoj su fazi, pa se, shodno tome, razlikuju i teorije o poreklu arheoloških ostataka.

Neki od stručnjaka koji rade na iskopavanja veruju da je reč o mauzoleju Atavalpe, poslednjeg cara Inka koga su zarobili španski osvajači, ili da se u njemu krije Blago Ljanhanatesa, ogromna količina zlata i drugih dragocenosti koje su sakupili njegovi sledbenici da bi platili otkup za njegovo oslobađanje.

Atavalpa je navodno obećao osvajačima da će im – ako ga oslobode – napuniti zlatom celu jednu prostoriju, ali su oni odbili njegovu ponudu i pogubili ga 1533. godine.

Njegove pristalice su navodno ekshumirale, mumificirale i kasnije sakrile telo u oblasti u kome je otkriveno arheološko nalazište. Prema legendi, za otkup je prikupljeno veliko blago, koje je sahranjeno ili zajedno s njim, ili posebno.

Mnogi su pokušavali da nađu grob cara Atavalpe i blago, ali potraga do sada nije donela rezultate.

Drugi arheolozi zastupaju stanovište da novootkriveno arheološko nalazište potiče iz mnogo ranijeg perioda (500. godina p.n.e) i da svedoči o nepoznatim kulturama koje su na tim prostorima živele pre Inka.

Prema lokalnoj legendi, oblast je nekada nastanjivala civilizacija izuzetno visokih ljudi, a zbog natprosečno velikih dimenzija nekih od ukupno 30-tak otkrivenih artefakata neki arheolozi ovo područje nazivaju Izgubljenim Gradom Divova.

Izvor: Blic.rs

Slični članci