субота, 25. мај 2024. - 14:35

Pronađeno blago Inka i Tihuanacota u jezeru Titicaca

Bolivijski i belgijski arheolozi prezentirali su prve rezultate potrage za blagom starih Inka i Tihuanacota na dnu jezera Titicaca.

Artefakti pronađeni na dnu jezera Titicaca
Artefakti pronađeni na dnu jezera Titicaca

Arheološki projekt Huinaimara je zajednički poduhvat bolivijskih i belgijskih arheologa, koji je počeo tek pre dva meseca i već je dao spektakularne rezultate. projekt će trajati ukupno tri godine.

Christophe Delaere, belgijski arheolog i jedan od direktora projekta, rekao je kako je cilj projekta povratiti skriveno bolivijsko istorijsko nasleđe, koje se nalazi na dnu jezera Titicaca.

Prva faza istraživanja rezultirala je otkrićem artefakata starih između 1.500 i 2.500 godina. Među pronađenim blagom nalaze se hiljade zlatnih i srebrnih predmeta, kao i komadi kostiju i keramike.

Prezentaciji je prisustvovao i Bolivijski predsednik Evo Morales, kojeg je pronalazak blaga posebno zanimao. ‘To su naši koreni. Ti predmeti su od velikog značaja, jer su pripadali velikoj kulturi naših predaka, staroj više od 1.000, 1.500 godina. Zamislite da smo nakon toliko vremena otkrili predmete civilizacije Tihuanacota’, rekao je Morales okupljenom mnoštvu.

Naučnici su pojasnili kako su predmete vadili pumpama za ispumpavanje sedimenata pored Isle del Sol, koja se nalazi na bolivijskoj strani tog čuvenog jezera.

Slični članci