понедељак, 11. децембар 2023. - 05:58

Deca iz obdaništa posetila arheološko nalazište „Rimske terme“ u Čačku

Mališani iz obdaništa „Gimnazion” obišli su danas arheološko nalazište „Rimske terme” koje se nalaze u samom centru Čačka. Deca su uz pratnju članova Arheo amatera Srbije i arheologa Narodnog muzeja Čačak, Aleksandre Gojgić, upoznata sa društvenim životom stanovnika antičkog Rima kao i sa njihovim navikama prilikom korišćenja samih termi.

Antička građevina iz IV veka n.e. otkrivena je 1970. godine, prilikom početka podizanja stambene zgrade. Deo termi je prekopan, drugi ostao pod zgradom, a treći konzerviran i sačuvan.

Nakon obilaska Rimskih termi, deca su se uputila do obale Zapadne Morave gde su imali priliku da osete istraživački duh kopanjem svojim lopaticama i pronalaskom zakopanih predmeta (starih ćupova i novčića).

Starija grupa mališana, nastavila je svoj put dalje, ka konaku Jovana Obrenovića gde su obišli stalnu postavku Narodnog muzeja Čačak. Tom prilikom videli su kako su nekada živeli ljudi, kakve su im bile navike, običaji, kakva je bila moda od prvih, praistorijskih stanovnika našeg grada, preko antičkog doba, srednjeg veka i srpskim ustancima protiv Osmanlijskog carstva pa sve do novijeg doba, I i II Svetskog rata.

Slični članci