недеља, 19. мај 2024. - 22:47

Engleski kralj Ričard III pronađen zakopan ispod parkinga?

Skelet koji je pre nekoliko meseci nađen u centralnoj Engleskoj pripada engleskom kralju Ričardu III, saopštili su stručnjaci sa univerziteta Lester.

Skelet Ričarda III
Skelet Ričarda III

Na osnovu testova DNK, univerzitet Lester je zaključio da skelet iskopan u septembru 2012. godine pripada Ričardu III, koji je poginuo 1485. godine, izjavio je šef odeljenja za arheološka istraživanja univerziteta Lester, Ričard Bakli.

Kralj reformator

Ričard III bio je na vlasti između 1483. i 1485. godine, u vreme Ratova ruža tj. građanskog rata koji se vodio oko engleskog prestola.

Tokom njegove kratkotrajne vladavine sprovedeno je više reformi, među kojima je i uvođenje prava na uslovnu odbranu i ukidanje zabrana nekih knjiga i časopisa.

Smrću Ričarda III u engleskoj istoriji završava se era dinastije Jork, koju tada smenjuje dinastija Tjudor.

Biće ovo nova era za Ričarda III. Sigurno će pobuditi mnogo više interesovanja. Nadam se da će ljudi mnogo slobodoumnije gledati na Ričarda III – rekla je Linda Pidžon iz Društva koje proučava život ove istorijske ličnosti.

Univerzitet Lester je objavio fotografiju skeleta, a arheolog Džo Eplbi je rekao da je skelet u dobrom stanju.

Tim arheologa sa Univerziteta Lester je u septembru 2012. godine saopštio da su kosti nađene na mestu gde je u 15. veku bila Crkva sivih fratara u Lesteru, oko 160 kilometara severno od Londona. Na tom mestu sada se nalazi parking.

Ričard III
Ričard III

Nalazi zbog kojih se veruje da je u pitanju engleski kralj iz dinastije Jork su nepravilnosti kičme i povreda lobanje, koju je, kako se veruje, kralj zadobio u bitki kod Bosforta 1485. godine, kada je poginuo.

 

Slični članci