петак, 12. април 2024. - 20:33

Senzacionalno otkriće u Viminacijumu

Otkrivena praistorijska figurina ženskog božanstva na nalazištu u starom Kostolcu. Na lokalitetu „pod Klepečkom“ arheolozi iz Viminacijuma iskopali figurinu ženskog božanstva staru oko 4.000 godina.

praistorijska figurina

Radi se o bliznakinji idola koji se nalazi u svim svetskim istorijama umetnosti.

Od „Kličevačkog idola“ – prve figure boginje misteriozne kulture iz srpskog Podunavlja je ostala samo fotografija, tako da je pronalazak izazvao uzbuđenje i oduševljenje kod naučnika.

Figurina, koja je pronađena 1881. u selu Kličevcu i izazvala svetsku senzaciju, nestala je u austrijskom bombardovanju beogradskog Narodnog muzeja u Prvom svetskom ratu.

„Kličevački idol“

Pronalazak gotovo identičnog idola je pravo uskrsnuće boginje koja je između ostalog i simbol grada Požarevca – zadovoljno kaže arheolog Ilija Danković iz Arheološkog instituta SANU, pišu „Novosti“. On je sa kolegama Sašom Redžićem i Mladenom Jovičićem otkrio ostavu sa 25 figura i posuda kraj grobnice iz drugog milenijuma pre naše ere. – „Kličevački idol“ je bio senzacija i smatralo se da je jedinstven, pa je njegov nestanak smatran nenadoknadivim gubitkom. Sad se desilo čudo, jer ne samo da smo našli gotovo identičan „Klepečki idol“, već i pravu riznicu misterioznog naselja.

Direktor arheološkog parka Viminacijum, prof dr Miomir Korać, dodaje da ravnica između brda Nosak, gde je letos otkriveno groblje mamuta, i ostataka rimske prestonice Gornje Mezije krije još jedan grad iz drugog milenijuma pre naše ere.

Kopali smo kanal da isušimo jezero koje je napravila kiša na nalazištu i otkrili da je 2.000 godina pre nove ere ovde bilo naselje koje se prostiralo hektarima – kaže prof dr Korać.

Ovo otkriće će naterati istoričare da prepravljaju knjige, jer je reč o gradu bronzanog ili bakarnog doba, koji je izgubljena karika između Lepenskog vira, Vinče i kasnijih civilizacija.

 Arheolozi naglašavaju da je grob sa drevnim figurama idola otkriven na istom posvećenom tlu gde su sahranjivani Kelti, Rimljani i Srbi sve do 19. veka.

Ovo je dokaz naše teze o kontinuitetu života na ovom prostoru, od preistorije do danas – kaže Korać.

Ovo je prostor na kome život neprestano buja, samo se civilizacije prelivaju i transformišu iz jedne u drugu, ali čuvaju dobar genetski kod.

Izvor ‚‚ NOVOSTI“

Slični članci