недеља, 21. април 2024. - 19:06

Otkrivena praistorijska bakarna minđuša

Arheološki lokalitet PločnikMeđunarodni tim arheologa otkrio je na arheološkom lokalitetu rane metalurgije, Pločnik kod Prokuplja, praistrojsku bakarnu minđušu.

Ovo otkriće svedoči da su u praistoriji ljudi znali za izradu finih predmeta od metala, Izjavila je u četvrtak Tanjugu arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković.

„Tokom istraživanja otkrivena je i jedna kuća iz praistorije u kojoj je pregršt ostataka keramike, nekoliko glinenih posuda, ostaci žrvnja i drvne građe koji datiraju iz perioda rane faze Vinčanske kulture“, kazala je Cvetković koja je i direktor Narodnog muzeja Toplice.

Cvetković je dodala da je u toj kući pronađena i kamena sekira, kao i kameni nožići.

Prema njenim rečima, u novembru ove godine lokalitet Pločnik će posetiti i ekipa geofizičara iz Nemačke koji će obaviti geofizička ispitivanja.

Arheološka istraživanja u Pločniku obavljaju se u okviru projekta „Razvoj metalurgije u Evroaziji“, a Istraživački savet Velike Britanije za umetnost i društvene nauke obezbedio je pola miliona funti za istraživanje na ukupno tri lokacije u Srbiji.

Pločnik je arheološki lokalitet Vinčanske kulture u istoimenom selu kraj obale Toplice, nedaleko od Prokuplja, a na istraživanju učestvuju srpski, britanski i nemački arheolozi.

Lokalitet Pločnik značajan je i po pronađenim ostacima keramike i primercima figuralne plastike, a početkom septembra 2009. godine započela je i izgradnja rekonstrukcije neolitskog sela, kao i neolitski arheološki park.

Izvor: Večernje novosti

Slični članci