уторак, 5. март 2024. - 08:23

Bitka kod Bileće (1388)

Zaboravljeni grob Vlatka Vukovica

Bitka kod Bileće odigrala se 27. avgusta 1388. godine nedaleko od istoimenog grada, između osmanlijskih pljačkaških odreda predvođenih Lala Šahinom (koji je predvodio Osmanlije u pobedi na Marici 1371. godine) i odreda kraljevine Bosne koje su predvodili Vlatko Vuković i Radič Sanković.

Turski vojskovođa Šahin napao je sa 18 000 vojnika koli su dočekani od strane Vlatka Vukovića i Radiča Sankovića sa 7 000 vojnika spremnih da krvlju brane svoju zemlju i veru. Bitka se okončala potpunim porazom Osmanlija u kome se i sam Lala Šahin jedva spasao bekstvom, dok su gubici u pobedničkim redovima bili neznatni. Nakon ove bitke, otomanski upadi u Bosnu su prestali na neko vreme, a o utisku koji je ona ostavila na ondašnje ljude govori i epitaf koji je uklesan na grobu Vlatka Vukovića u Boljunima, nedaleko od Stoca u Hercegovini:

„Ase leži dobri čoek Vlatko Vuković. Vojvoda Vlatko je prvi pobijedio Turke kod Bileće 27. avgusta 1388.“

Vlatko Vuković Kosača (? – 1392) bio je gospodar Huma i jedan od najboljih vojskovođa kralja Tvrtka I. Nakon bitke kod Bileće, dobio je zadatak od Tvrtka da predvodi odrede koje je on poslao svom savezniku Lazar Herbeljanoviću protiv Turaka u Kosovskoj bitki. Vlatko je sa sobom poneo i jedan top koji je dobio od svog suseda Dubrovačkog kneza, pošto se nalazio u dobrim odnosima sa Dubrovačkom Republikom. lazar mu je prepustio komandu nad levim krilom koje su činile trupe kralja Tvrtka . Posle okončanja bitke, vratio se u Bosnu donevši sa sobom vest o pobedi, na osnovu čega je zatim Tvrtko slao izveštaje o pobedi u čiju slavu su zvonila crkvena zvona u Parizu.

 

Slični članci