понедељак, 11. децембар 2023. - 06:44

Нова акција Архео-аматера Србије

ВУЈЕТИНЦИ, ПОД КАПОМ НЕБЕСКОМ

 

У недељу 10. септембра у Вујетинцима одржана манифестација посвећена Бунгуру и јелима са старовременске српске трпезе. Архео-аматери Србије у овом месту ускоро, са мештанима праве Етно музеј и уређују простор за дочек екскурзија

Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

Богатим културно-уметничким програмом под називом Вујетинци под капом небеском, уз учешће великог броја извођача и гостију, у овом малом месту  под Острицом и Буковиком, у недељу 10. септембра одржана је Прва светска Бунгуријада, манифестација посвећена бунгуру али и другим скоро заборављеним српским јелима.

Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

Тог дана ценар села, пред Основном школом и некадашњим Задружним домом, био је препун младих у народним ношњама, а опојни мирис свеже куваних старинских јела која су тог дана бесплатно дељена свим посетиоцима, мамио је сва чула.

Фото: Архео-аматери Србије

Изворне песме су током целог дана одјекивале под Острицом. Преплитале су се руке и ноге у народним колима, рецитоване су песме и здравице. На све стране чуо се жагор и смех. Био је то велики сабор гостију пристиглих из других места, али и скуп младих који су решили да удахну нову снагу и поврате живот овом дуго запостављаном селу.

Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

У овој акцији и Архео- аматери Србије су дали значајан допринос. На основу уговора о културној сарадњи са месном заједницом, у склопу манифестације  Вујетинци под капом небеском , реализоване су и неке идеје Александра Вукадиновића, председника Архео-аматера Србије.

Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

На изузетно лепо уређеном етно штанду посетиоцима је презентован  део активности Архео-аматера Србије, а изложба старих фотографија и неких већ заборављених алата и предмета из прошлости овог краја, заинтересовала је и најмлађе учеснике овог скупа. Уз пристанак села, у Вујетинцима ће Архео-аматери Србије отворити Етно музеј, а планирани су и други видови сарадње.

Било некад, сад се и обнавља

Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

Вујетинци су село које има велики број младих. Иако основна школа има свега 11 ђака, велики је број девојака и момака који, иако су завршили школе, планирају да остану и живе у овом месту. У око 110 домаћинстава у Вујетинцима се одвајкада живи од пољопривреде и сточарства, а неколико породица врсних клесара за свакодневни хлеб зарађују вађењем и прерадом надалеко чувеног буковичког камена. Њиме се облажу фасаде, израђују тротоари и прилазне стазе. Лепо уређена домаћинства, плодни воћњаци, издашан род култивисаних њива и пољопривредне машине које се чују на све стране већ на први поглед говоре да је то село станиште вредних и марљивих људи. Њихови први суседи из Борча, Остре и Бечња истичу да су Вујетинчани познати по слози и разумевању. Тако је и идеја о организовању прве Бунгуријаде подржана готово без гласа против. Уз то, сами  мештани су одлучили да о свом трошку угосте све учеснике ове манифестације. И, тако је и било. Уз бунгур, сви гости и намерници су били почашћени овдашњим старовременским специјалитетима. У изобиљу је било печења, пита, свадбарског купуса и других ђаконија.

Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

Српска трпеза, постављена у дворишту школе која носи име академика Татомира Анђелића  била је препуна јела и колача које су спремиле вредне Вујетинчанке. Културни програм под више од триста година старим храстом испред Дома праћен је са великом пажњом.

Фото: Архео-аматери Србије
 Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

-Решили смо да селу вратимо некадашњи начин заједништва и чешће организујемо културно-забавне приредбе, каже Милица Дачић, дипломирани правник. Она је један од покретача многих културних догађања у Вујетинцима. Прича о некада чувеној баки Вери Стојић која је предводила овдашњу Секцију жена. – Она је, каже Милица, организовала прела, песничке вечери, игранке и са својим другарицама путовала свуда.- Ту је и још увек држећа осамдесетпетогодишња Вера Краљевић- Ђоковић.- Она нас је у организовању Бунгуријаде свесрдно подржала.

Фото: Архео-аматери Србије
Фото: Архео-аматери Србије

О жељи да Вујетинци изађу из мртвила причао нам је и Радомир Стојић, професор физике у пензији. Из Београда се вратио у родно село и обновио прадедовско огњиште.- Можда и успемо да Вујетинцима вратимо стари дух и бољи живот. Тим пре што имамо подршку младих. Желимо да направимо Етно музеј, да уредимо село и прилазне путеве. Имамо кућа чији власници желе да их уступе туристима, сликарима, планинарима, Архео-аматерима. Волели бисмо да нам дођу ђачке екскурзије. Да виде Јешевац, Борач, Студени извор и друга за око и душу прелепа места. Да нас посећују, да их нахранимо здравим и непрсканим плодовима, домаћим хлебом и соковима које не могу купити у градским маркетима, рекао је између осталог Радомир Стојић.

Фото: Архео-аматери Србије

-Имамо у селу боровница, ароније, дивљих и питомих воћки, каже Мирослав Мими Стефановић. – Тврдим да иако живимо на селу, боље и здравије живимо од неких у граду. Мирослав прича и о томе да у Вујетинцима има доста момака који се забављају са девојкама из околних градова, исто тако је и са овдашњим удавачама. Наводи пример неколико жена из села чији су мужеви, осим у њих, заљубљени и у Вујетинце. Рускиња Људмила Андрејевна-Галовић на Бунгуријади је обећала да ће следеће године, када ова манифестација постане такмичарска довести своје земљаке куваре.

Архео аматери Србије већ кују планове да у прелепе Вујетинце доведу своје чланове, али и планинаре и љубитеље природе. Кажу да ваља обележити стазе за оближњу Соколицу, као и обновити и уредити десетак извора здраве пијаће воде. Планирају и кампове у којима ће боравити млади и још много тога. Али, остаје да се види. Судећи по првим реакцијама надлежних Вујетинчанима ће изгледа- кренути на боље.

Д.М.Тодоровић

Slični članci