уторак, 5. март 2024. - 07:26

U jezeru Ontariju pronađen brod star više od 200 godina

Američki istraživači otkrili su netaknute ostatke jedinstvenog trgovačkog broda koji je potonuo u snažnoj oluji na Velikim jezerima pre više od 200 godina.

Tročlani tim arheologa-entuzijasta iz države Njujork otkrio je olupinu duboko na dnu jezera Ontarija. Avanturisti Džim Kenard, Rodžer Pavlovski i Roland Stivens krajem juna su identifikovali brod pomoću bočnog sonara visoke rezolucije. Bilo je potrebno nekoliko nedelja da se potvrdi da je otkriven brod za koji se zna da je u tim vodama potonuo 1803. godine.

Brod „Vašington“ je šalupa sa jednim jarbolom, redak tip broda koji je plovio Velikim jezerima krajem 18. i početkom 19. veka.

Težak 36 tona, „Vašington“ su 1789. godine napravili Amerikanci na jezeru Iri za prevoz robe i putnika između Njujorka, Pensilvanije i Ontarija. Nekih četiri godine kasnije, šalupa je prodata kanadskim trgovcima koji su ga volovima prevezli do jezera Ontario.

Godinu dana kasnije, prevozeći robu iz Istočne Indije u vrednosti od 20.000 dolara, brod je na putu iz Kingstona ka Nijagari u Ontariju zahvatilo jako nevreme. Šalupa je potonula, a svih pet osoba na brodu se utopilo, među kojima su tri člana posade i dva trgovca. Istoričari su govorili da nema naznaka da je brod pronađen. Moderni izveštaji tvrde da su se neki delovi broda nasukali na obalu u blizini Osvega.

„Vašington“ je druga po starini olupina nađena na dnu jezera Ontarija, kaže Kenard. Olupina je gotovo netaknuta i na svojoj kobilici sa jarbolom leži gotovo uspravno.

„Ovaj je veoma poseban. Nema mnogo ovakvih“, rekao je Džim Kenard.

Otkriće ima posebnu vrednost za istoričare koji pomno proučavaju dizajn i tehniku gradnje koja je korišćena u brodogradnji, pošto ne postoje arhitektonski crteži takvih brodova, tvrdi Kristofer Gilkrist, izvršni direktor Nacionalnog muzeja Velikih jezera, institucije koja je finansirala istraživanje.

„Probijanje barijere 18. veka nije samo važno psihološki, već bi olupina mogla da otkrije najranije tehnike brodogradnje ikada viđene na Velikim jezerima“, rekao je Gilkrist za portal „Klivlend“.

Najstarija poznata olupina otkrivena u jezeru Ontariju je britanski ratni brod „HMS Ontario“. Brod sa dva jedra potonuo je 1780, a otkriven je 2008. godine.

Izvor:(vostok.rs)

Slični članci