понедељак, 20. мај 2024. - 04:36

Arheolozi amateri u Danskoj pronašli narukvice iz doba Vikinga

Arheolozi amateri u Danskoj pronašli sedam narukvica iz perioda Vikinga, odnosno Srednjeg veka. 

Ova tri pronalazača su Poul Norgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen i Kristen Dreioe.

Portparol Nacionalnog muzeja Danske Peter Pentz saopštio je da se radi o šest zlatnih i jednoj srebrenoj narukvici i da to predstavlja najveći pronalazak vikinškog zlata u Danskoj.

Član tima arheolog amater Marie Aagaard Larsen je izjavila da su nakon samo 10 minuta provedenih na terenu pronašli blago.

“Kada smo pronašli prvu narukvicu osećali smo se kao da smo pronašli ćup zlata na kraju duge, ali kada sepojavila druga bilo je gotovo nestvarno”, izjavila je Marie u Narodnom Muzeju u Danskoj u saopštenju za javnost.

“Zaista je neverovatno da se na jednom mestu pronađe sedam narukvica ukupne mase oko 900 grama”, izjavio je Pentz i dodao da su arheolozi amateri narukvice pronašli pomoću metal detektora u blizini mesta Vejen na zapadu Danske.

Ističući da prve naznake ukazuju da bi pronađene narukvice mogle da budu deo vikinškog blaga koje je na tom području pronađeno daleke 1911. godine, Pentz je izjavio da su Vikinzi narukvice najverovatnije koristili za nagrađivanje odanih i vrednih članova zajednice.

Vikinzi su bili stanovništvo koje je u Srednem veku u periodu od 800. do 1.050 godine živelo na prostoru Severne Evrope, na prostorima današnje Švedske, Norveške, Danske i Finske.

Slični članci