среда, 24. април 2024. - 18:08

Tajna kraljice Nefertiti: Zbog čega su se posvađali arheolozi u Egiptu?

Tokom današnje konferencije u Egiptu, nekoliko arheologa sukobilo se zbog teorija o postojanju tajnih odaja iza grobnice dvanaestog egipatskg faraona Tutankamona.

Bivši ministar antikviteta Egipta i poznati egiptolog Zahi Havas, odbacio je teoriju da se u tajnim odajama iz 3.000 godina stare grobnice egipatskog kralja nalazi grob kraljice Nefertiti, koji nikada nije pronađen.

Sa druge strane, britanski egiptolog Nikolas Rivs, zalagao se za tačnost teorije koju je izneo prošle godine, da Nefertiti leži u odajama iza Tutankamonove grobnice.U oktobru prošle godine egipatske vlasti odobrile su korišćenje radara u Dolini kraljeva, a preliminarni rezultati ukazali su na postojanje dve prostorije sa zapadne i severne strane grobnice egipatskog kralja. Ipak, nikada nisu objavljeni zvanični rezultati istraživanja radarima za koje se očekuje da će otvoriti nova poglavlja istorije drevnog Egipta.

Pronalaženje grobnice Nefertiti dalo bi naučnicima dublji uvid u drevno razdoblje, te u velikoj meri pružio nova saznanja o Egiptu koji nije dovoljno istražen.

(vesti-info.rs)

Slični članci