среда, 24. април 2024. - 18:12

Arheolozi otkrili polje pirinča staro 8.000 godina

PEKING – Kineski arheolozi našli su pirinčano polje u provinciji Đangsu na istoku zemlje koje datira od pre više od 8.000 godina, što bi moglo da bude jedan od najranijih polja na svetu na kojima je uzgajan pirinač.

Pirinčano polje, manje od 100 kvadratnih metara, otkriveno je u neolitskim ruševinama Nanđinga u okrugu Sihung, u novembru 2015. godine, rekao je portparol arheološkog instituta muzeja Nanđing, prenosi Sinhua.

O tom otkriću je krajem aprila na seminaru razgovaralo više od 70 naučnika s univerziteta, arheoloških instituta i muzeja iz cele zemlje i oni su zaključili da je to pirinčano polje najstarije do sada otkriveno.

Istraživači su otkrili da je pirinčano polje bilo podeljeno na delove različitih oblika od kojih je svaki zauzimao manje od 10 kvadratnih metara.

Takodje su našli ugljenisani pirinač za koji je potvrdjeno da je uzgajan pre više od 8.000 godina. To je utvrdjeno na osnovu ugljenika i dokaza da je na toj zemlji više puta sadjen pirinač.

Šef Instituta Lin Liugen izjavio je da je kineski narod počeo da uzgaja pirinač pre oko 10.000 godina. Ugljenisani pirinač iz tog perioda je i ranije bio nadjen, ali ostaci pirinčanih polja su prilično retki.

Otkriće pirinčanog polja, prema njegovim rečima, biće važni za istraživanje porekla uzgajanja pirinča u Kini.

(Beta)

Slični članci