субота, 25. мај 2024. - 14:29

U Francuskoj otkopana rimska taverna: Važno otkriće za istoričare urbanizacije

U južnoj Francuskoj otkrivena je oko 2.100 godina stara rimska taverna koja je predstavlja važan delić priče o romanizaciji Evrope i širenju osnovnih civilizacijskih načela na Starom Kontinentu

Ilustracija:Starorimska taverna
Ilustracija:Starorimska taverna

Stari Rimljani nisu bili stidljivi u ljubavi prema hrani i piću. Njihov omiljeni napitak uglavnom je bilo vino kojem su posvećivali pesme, govore, freske, drugim rečiga slavili su ga i pili u velikim količinama. Zbog toga ne čudi što su gostionice, odnosno taverne predstavljale jedan od centralnih objekata tipičnog rimskog života.

U južnoj Francuskoj otkrivena je oko 2.100 godina stara rimska taverna koja predstavlja važan delić priče o romanizaciji Evrope i širenju osnovnih civilizacijskih načela na Starom Kontinentu.

Ilustracija: Rimska taverna
Ilustracija: Rimska taverna

Časopis Antikviti pisao je o iskopanom objektu u drevnoj luci Latara u blizini Monpeljea. Isprva, arheolozi su mislili da je u pitanju pekara jer su na lokalitetu pronađene 3 peći i mlinski kamen.

Dalja iskopavanja, međutim, pokazala su da se radi o taverni jer su pronađeni brojni ostaci amfora za maslinovo ulje, ćupova za vino i fragmenti tanjira iz kojih se jelo. Takođe, dugaške klupe raspoređene oko ognjišta u centru potvrdilo je da se radi o gostionici.

Savršeno očuvana rimska taverna u Siriji
Savršeno očuvana rimska taverna u Siriji

Otkriće taverne je intrigantno, ali ima i višu vrednost jer svedoče o urbanizaciji keltskih naselja i stanovništva.

Sa druge strane, manjak novčića na lokalitetu naveo je neke istoričare kao što je Peni Gudman sa Univerziteta u Lidsu da posumnjaju da se radi o privatnoj prostoriji za gozbe.

(Newsweek.rs)

Slični članci