четвртак, 30. новембар 2023. - 05:14

Sakriveni gradovi ispod površine Gize

Sigurno se pitate: ’’Zbog čega ’izgubljeni gradovi’ ? ’’ Da li ste se nekada zapitali šta se to nalazi ispod piramida i značajnijih istorijskih lokacija? –Postoji više odgovora na ova pitanja. Tokom istraživanja, naučnici i arheolozi su došli do više zaključaka.

Smatra se da postoje čitava naselja ispod površine, palate, hodnici, jezera, pećine, dvorane.  Nedaleko od oaze Fajum, nalazi se lavirint koji sadrži i do 1.500 soba iznad površine, a približno isti taj broj ispod površine. Prema izjavama sveštenika, lavirint je veoma zamršen i komplikovan. Bez stručnog vodiča, ubrzo bi se izgubili u njemu.

Smatra se da se na kraju ovog lavirinta nalazi piramida, koja dostiže visinu i do 80 metara. Interesantno je to, da je ova piramida, direktno povezana hodnikom sa piramidama u Memfisu (današnji naziv je Giza).  Postoje i dokazi koji nam objašnjavaju da ovi tuneli i lavirinti zaista postoje. Crantor (300. godina pr. Hr.) je tvrdio da su u Egiptu postojali nekakvi podzemni kameni stubovi sa uklesanim podacima o praistoriji, i oni su činili redove duž prolaza koji su povezivali piramide. Danas su ovi prolazi zatrpani peskom. U unutrašnjosti Sfinge, postoje galerije koje vode do Velike piramide, ali ako bi sami krenuli u istraživanje, očekujte neuspeh.

Ovi hodnici i prolazi su tako urađeni, da čim krenete da koračate kroz te hodnike, gubite osećaj za navigaciju. Jednostavno se uvek vraćate na početnu tačku, mesto odakle ste krenuli da istražujete.

Ceo Egipat je jedna velika misterija. Kako je moguće da su u tom periodu ljudi, koji su se bavili samom izgradnjom, na takav način sagradili sve ovo, da i danas mi ne znamo na koje načine je sve ovo urađeno. Ko im je pomogao? Kako?  Da li je možda i levitacija igrala ključnu ulogu? -Možda.

Lokalna arapska predavanja iz 19. veka tvrdila su da se ispod Sfinge nalaze tajne odaje s blagom ili čarobnim predmetima. Ta su verovanja imala podršku u zapisima rimskog istoričara Plinija iz prvog veka nove ere, koji je pisao da je duboko pod Sfingom skriven grob vladara zvanog Harmakhis u kojem su sačuvane velike količine blaga. Ceo ovaj kompleks podzemnih građevina je zamršen zagonetkama.

Zašto?

’’ U danima Ahmeda Ben Toulouna, družina je ušla u Veliku piramidu kroz tunel i otkrila u jednoj sporednoj prostoriji pehar od stakla neobične boje i teksture. Dok su napuštali piramidu izgubili su jednog člana, i kad su se vratili da ga potraže, on se pred njima pojavio go i smejući se rekao – ’Ne sledite i ne tražite me’ – a zatim je otrčao nazad u piramidu. Njegovi drugovi primetili su da je bio začaran.’’

Šta po vama kriju ovi sumnjivi prolazi, laviriniti, hodnici?

Gde su odgovori? Da li vam sve ovo zvuči nestvarno?

Godine 1925.-e počela su istraživanja. Raščišćavali su pesak koji je vodio do drevnih vrata. Ulaz u odaje, prolaze, hodnike, lavirinte.

’’ Otkrili smo podzemni prolaz koji su drevni Egipćani koristili pre 5.000 godina. On prolazi ispod nasipa koji se proteže između druge piramide i Sfinge. Njime je moguće proći ispod nasipa od Keopsove do Kefrenove piramide. U tom smo podzemnom prolazu otkrili i očistili seriju vertikalnih otvora koji vode u dubinu više od 40 metara, s prostranim dvoranama i bočnim komorama. ’’

Prema ovim izjava, jedan mali grad se nalazi ispod kompleksa piramida u Egiptu.

Da li je moguće da su u toku gradnje, Egipćani imali kompletan plan kako to zaista treba da izgleda?

Izjava arheloga:  ’’ To je najlepše uređeni grad koji su ikada videli. Pun je hramova, seljačkih kuća pastelnih boja, radionica, staja i drugih građevina, uključujući i palatu. Opremljen je hidrauličnim podzemnim vodovodnim sistemom, i imao je savršen sistem za odvodnjavanje, kao i druge udobnosti modernog grada. ’’ Intrigantno pitanje koje proizilazi iz ovog otkrića je: ’’ Gde je taj grad danas? ’’

Sva ova istraživanja su vršena pre više decenija, a od tada, pa do danas, sve je ostalo netaknuto. Šta se zaista desilo sa tim gradom?

Da li postoje indicije ka nastavku istraživanja? –Postoje.

dr Selim Hasan: ’’ Niko ne bi trebao da obraća pažnje na besmislene tvrdnje u vezi sa unutrašnjošću Velike piramide ili navodnim prolazima, hodnicima i dvoranama još neotkopanim pod peskom u okolini piramida. Te stvari postoje samo u umovima onih koji nastoje da privuku tragače za misterijama, i što mi više poričemo postojanje tih stvari, to se javnost više navodi da poveruje da namerno pokušavamo da sakrijemo ono što predstavlja jednu od velikih tajni Egipta. Za nas će biti bolje da jednostavno ignorišemo sve te tvrdnje, umesto da ih opovrgavamo. ’’

Ova istraživanja su doprinela da Egipat gledamo sa jednog drugog aspekta. Da li će sva ta istražena mesta jednog dana biti dostupna za širu javnost? –Nadajmo se da hoće.

Da li postoje čvrsti dokazi koji mogu da opovrgnu stare teorije o razvitku i stvaranju Egipatske civilizacije?

Prema brojnim istraživanjima, iskopinama, pronalascima, Egipat je među prvim državama u svetu.

Nadajmo se da će tako i ostati. Mnoge tajne čekaju da ‘isplivaju’ na površinu.

(Svet Tajni)

Slični članci