среда, 24. април 2024. - 17:50

Mozaici i podno grejanje iz IV veka uskoro posetiocima Medijane

Jedan od najlepših mozaika iz ovog perioda nalazi se u letnjoj rezidenciji cara Konstantina, a Nišlije i njihovi gosti uskoro će imati priliku da ga vide.

Mozaik površine 72 kvadratna metra nalazi se u objektu koji se zove Mala trpezarija u okviru letnje rezidencije cara Konstantina, koja je građena u četvrtom veku nove ere.

Prema rečima direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elene Vasić Petrović, dostupnost mozaika javnosti važana je zbog samog značaja koji ima Medijana, ali i zbog toga što je vila sa peristilom najznačajniji objekat ovog arheološkog nalazišta.

„Istražujemo objekat više od 100 godina, oko 1.000 kvadratnih metara podnih mozaika i cilj izgradnje zaštitne konstrukcije i konzervatorskih radova na vili i na mozaicima je da se sve to prezentuje turistima“, istakla je direktorka Vasić Petrović.

Podno grejanje izgleda nije bila retkost u četvrtom veku.

„Svi luksuzniji objekti u tom periodu su imali sisteme i za podno i za zidno grejanje. Konzervatori su se odlučili za vid prezentacije koji će omogućiti posmatračima i turistima da vide i mozaik i taj sistem“, objasnila je Elena Vasić Petrović i naglasila da je sve ostavljeno onako kako je otkriveno tokom arheoloških istraživanja.

Prema njenim rečima, istovremeno je rađeno na konzervaciji ahitekture i mozaika i na zaštitnoj konstrukciji zbog čega se u Zavodu, koji ove godine slavi jubilej 50 godina rada, nadaju da će 2016. godine stručnjaci i turisti moći da vidi rezultate dugogodišnjeg rada.

„Očekujemo da će oko 80 odsto svih mozaičkih podova biti otkriveno do kraja godine, kao i da će biti završena zaštitna konstrukcija. Bez obzira na to što će radovi trajati, imaćemo organizovane ture“, rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Izvor: RTS

Slični članci