недеља, 21. април 2024. - 19:57

Mamut Ženja otkriva pravu starost čovečanstva

Jedanaestogodišnji Jevgenij Salinder otkrio trup mamuta za koji se ispostavilo da je star 44.750 godina. Fosil nazvan Ženja otkrio je nešto interesantno o sibirskom drevnom čoveku…

Veruje se da se takozvani „razumni čovek” na Zemlji pojavio pre 30.000 do 35.000 godina. Međutim, ljudska civilizacija može da bude mnogo starija. O tome svedoče znakovi na kostima mamuta, čiji su ostaci pronađeni 2012. godine blizu polarne stanice Sopočnaja Karga. Po mišljenju naučnika, životinja čiji su ostaci pronađeni, bila je žrtva drevnog lovca.

Zvanični naziv otkrića jeste Sopkarginski mamut. Ime Ženja fosil mamuta je dobio u čast stanovnika iz okruga u Krasnojarskom regionu koji je pronašao ovaj vredni ostatak – jedanaestogodišnjeg Jevgenija Salindera, piše ruska „Pravda”. To se dogodilo krajem avgusta 2012. godine. Nakon što se učenik o svom otkriću poverio roditeljima, oni su o tome obavestili radnike najbliže meteorološke stanice. I tako su posmrtni ostaci Ženje 2. oktobra 2012. godine, prevezeni u Dudinku.

Istraživači su shvatili da je pred njima jedinstven primerak – ne samo skelet, već ceo trup koji je težio oko pola tone i na kojem su sačuvani fragmenti kože, mesa, masti, pa čak i pojedini unutrašnji organi.

Otkriće Ženje pobilo je neke ranije naučne predstave o mamutima. U grbi mamuta nedostajali su veliki delovi grudnih pršljenova. Grba je služila i za druge svrhe – u njoj su ove životinje akumulirane moćne zalihe masti za zimu. Međutim, Ženja je, izgleda, umro u letnjem periodu, jer mu grba još uvek nije bila dovoljno velika i na njoj nije bilo „zimskog kaputa” – krzna.

U trenutku smrti mamut je imao oko 15, 16 godina. Laboratorijska istraživanja koštanog kolagena urađena su na Groningenskom univerzitetu u Holandiji i kako je nedavno utvrdio stariji naučni saradnik odeljenja paleolita Instituta za materijalnu kulturu RANA u Sankt Peterburgu Vladimir Pituljko, starost ovog nalaza je 44.750 godina, plus, minus 950 godina. Mamut je živeo u klimatskim uslovima koja su slična savremenim.

Oštećenje na Ženjinoj jagodičnoj kosti jasno je pokazalo da je povreda naneta instrumentom veštačkog porekla, najverovatnije nečim nalik na koplje. A takvo oružje mogao je da napravi – samo čovek.

Iz ovoga proizlazi da je Sibir naseljen mnogo ranije nego što se pretpostavlja. Uzgred, te 2012. godine arheolozi, otkrivši prebivalište drevnog čoveka na reci Jana, 240 kilometara iza Polarnog kruga, naišli su na kosti vuka koji je, po svemu sudeći, ranjen oštrim oruđem, napravljenim od kljove mamuta. Starost ovog nalaza takođe je bila oko 45.000 godina.

Interesantno, 2014. godine na području naselja Ust-Išim, na jugu zapadnog Sibira, pronađena je ljudska kost iste starosti… Tako da, iako ljudi nisu savremenici mamuta, oni su živeli prilično dugo u blizini ovih životinja i, naravno, lovili ih koristeći specijalno napravljena oružja. I počelo je to mnogo pre „zvaničnog odobrenja” ovog istorijskog perioda.

Autor: Snežana Čikarić
Izvor: Politika

Slični članci