петак, 12. април 2024. - 19:57

ISTORIJSKI ARHEOLOŠKI NALAZ U TURSKOJ: Otkrivena PRAVOSLAVNA CRKVA sa dosad neviđenim freskama!

Pravoslavna crkva stara više od 1.500 godina otkrivena je u turskoj centralnoj oblasti Kapadokija, u okviru najvećeg podzemnog arheološkog nalazišta u Nevšehiru. Posebno fascinira to što su u unutrašnjosti crkve pronađene freske koje nikad dosad nisu viđene niti u jednoj pravoslavnoj bogomolji!

Otkrivene freske prikazuju uzdizanje Isusa Hrista na nebo – Vaznesenje, ali i uništavanje zlih duhova poznatijeg kao Strašni sud.

U novootkrivenoj pravoslavnoj crkvi, za koju arheolozi veruju da je stara više od 1.500 godina, nalazi se jos mnogo tajni s obzirom na to da je dosad raščišćen samo krov i gornji deo zida.

– U prednjem delu crkve nalaze se slike raspeća i Vaznesenja Isusivog, ali pored toga nalaze se i freske s likom apostola, svetih i drugih proroka, Mojsija i Jelisija – rekao je za turski Hurijet istraživač Ali Ajdin.

Pored ove crkve arheolozi su otkrili čitav urbani stambeni projekat i podzemni grad sa četiri milje tunela, a veruje se da su ljudi ovde živeli pre 5.000 godina.

– Ono što dosad znamo je da su freske unikati i da dosad nisu viđene niti u jednoj crkvi na svetu. Pored pomenutih, pronađene su i freske na kojima se vidi kako Isusu iz ruku ispada riba. Ovo mesto je veće od ranije otkrivenih crkvi u Kapadokiji. Kada bude raščišćeno do kraja, ovo mesto bi moglo da postane još veći centar hodočašća pravoslavlja – navodi gradonačelnik Nevšehira.

Istraživanje je zbog loših vremenskih uslova odloženo za proleće, kako unutrašnjost ovako vrednog otkrića ne bi bila uništena.

– Crkva je otkrivena ne tako davno, a kada vremenski uslovi budu dozvolili i nakon kompletne restauracije, planiramo da unutrašnjost objekta i freske vratimo u prvobitno stanje – istakao je za Hurijet glavni arheolog projekta Semih Istanbuluoglu.

(Informer)

Slični članci