субота, 25. мај 2024. - 13:19

Drevna rimska piramida sagrađena pre 2.000 godina kao grobnica za rimskog pretora Gaja Cestija

Drevna rimska piramida, jedina od najverovatnije četiri koje su izgrađene u vreme Rimskog carstva, ponovo je otvorena za javnost.

„Vedute di Roma“, iz 18. veka

Impozantna građevina sagrađena je pre oko 2.000 godina, kao grobnica za rimskog pretora Gaja Cestija.

Zahvaljujući donaciji jednog japanskog magnata, ova građevina je nakon dugo vremena zasijala u svom novom sjaju.

Sagrađena je u egipatskom stilu koji je počeo da se javlja u Rimu nakon što je osvojen Egipat, ali freske koje se nalaze na zidu grobnica urađene su po uzoru na freske iz Pompeje, antičkog grada blizu današnjeg Napulja.

Projekat, koji je podrazumevao njeno kompletno čišćenje, započeo je zahvaljujući direktoru tekstilne kompanije u Japanu Juzu Jagiju, koji je donirao dva miliona evra i koji je omogućio da ona bude dostupna za javnost.

Cestijevu piramidu od mermera, visoku 119 metara, tokom proteklih nekoliko godina posetila je tek nekolicina ljudi iako se nalazi na i te kako dostupnoj lokaciji.

“Poseta piramidi moguća je dva puta u mesecu, uz rezervaciju”, rekao je arheolog Leonardo Gvarneri. Posetiocima je takođe dostupan i ulaz u grobnicu pretora Cestija do koje vodi uzak hodnik. U njegovoj grobnici mogu videti i tunel koji vodi ka vrhu.

Gvarneri tvrdi kako je restauracija potvrdila teorije da je tunel iskopan u srednjem veku, verovatno od strane pljačkaša grobova, ali sudbina rimskog pretora još uvek je misterija u naučnim krugovima.

Da bi održala svoj sjaj u budućnosti, potrebno je čišćenje na svakih pet meseci, za šta je zadužen tim slobodnih penjača.

(Nationalgeographic)

Slični članci