недеља, 10. децембар 2023. - 10:32

Arheolozi iskopali tkaninu koja potiče iz vremena careva Davida i Solomona

Izraelski arheolozi otkrili su delove „sjajno očuvane“ tkanine, kože i zrnevlja starih 3000 godina, koji potiču iz vremena biblijskih careva Davida i Solomona.

Ovo je prvo otkriće tkanine koja potiče iz 10. veka pre Hrista i „zato pružaju prvi fizički dokaz“ šta su stanovnici Svete zemlje nosili, kaže Erez-Ben-Josif, vođa arheološkog tima sa Univerziteta u Tel Avivu koji je upravljao iskopavanjem.

Iskopavanje je obavljeno u južnom Izraelu u drevnim rudnicima bakra u Temni, za koje se veruje da predstavljaju mesto čuvenih rudnika cara Solomona, obavljeno je krajem januara i početkom februara ove godine.

Tkanine, veličine samo 5 sa 5 centimetara, ostaci su odeće, šatora, užadi, kablova i torbi. One su sačuvane zahvaljujući ekstremno suvim uslovima Temne, rekli su arheolozi.

Ben-Josif kaže da tkanine, koje variraju u stilu tkanja, boje i ukrasa, pružaju „novu i važnu informaciju“ o „Edomcima“, potomcima Isava, koju su se često borili protiv Izrailja i koji su radili u rudnicima Temne.

„Tkanine luksuznog kvaliteta krasile su visokokvalifikovane, visokopoštovane zanatlije koji su upravljali bakarnim pećima,“ izjavio je Ben-Josif. „Oni su se bavili topljenjem bakra, što je predstavljao veoma komplikovan proces.“

Vanesa Vorkman, član tima za iskopavanje i analizu, rekla je da je jevrejska Biblija prepuna podataka vezanih za tkanine i boje. „Plave boje i zelene boje i crvene boje i ono što su visoki sveštenici nosili, kivot (darohranilica). Rublje, vunene tkanine.“ Vorkmanova je istakla da je otkriće u Temni „potvrda“ biblijskih tekstova. „Ono oživljava pustinjsku kulturu toga vremena“.

(Pravoslavie.ru)

Slični članci