субота, 25. мај 2024. - 13:03

NEVEROVATNO OTKRIĆE: U Austriji pronađena drvena proteza za nogu stara 1.500 godina! (FOTO)

BEČ – Austrijski arheolozi saopštili su danas da su otkrili predmet od drveta za koji veruju da je dosad najstarije ortopedsko pomagalo

Kako prenosi AFP, reč je o drvenoj protezi u obliku stopala staroj 1.500 godina. Drevni implant je otkriven na arheološkom nalazištu Hemaberg, u južnoj Austriji, u grobu muškarca bez levog stopala i članka koji je na donjem delu noge imao gvozdeni prsten i ostatke proteze napravljene od drveta i kože.

„Izgleda da je preživeo gubitak stopala i da je živeo još najmanje dve godine sa protezom. Prilično je dobro s njom hodao“, kazala je Sabine Ladšteter iz Austrijskog arheološkog instituta (OeAl). Grobnica muškarca s protezom, za kog arheolozi veruju da je bio dobrostojeći pripadnik franačkog naroda, pronađena je 2013, ali su „iznenađujući detalji“ o drvenoj nozi tek nedavno otkriveni, objasnila je Ladštetner.

„Postojala je velika opasnost od infekcije, što upućuje na zaključak da je lečenje bilo vrlo efikasno. Ne treba zaboraviti da se to dešavalo na samom rubu civilizacije, u šestom veku pre nove ere“, istakla je ona. Do dolaska Slovena u VII veku, Hemaberg je sa svojih šest crkava bio najznačajnije hiršćansko mesto hodočašća severno od Alpa.

Slični članci