понедељак, 11. децембар 2023. - 19:40

Konačno otkriven „Grad boga majmuna“?

Arheološka iskopavanja na mestu za koje se veruje da čuva ostatke čuvenog „Belog grada“ počela su prošle sedmice.

Prošlog utorka, predsednik Hondurasa Huan Orland Hernandez izvadio je prvi kamenu skulpturu na nalazištu u regionu Moskitija, čime je počelo jedno od najvažnijih istraživanja u istoriji Hondurasa.

Iskopavanje se sprovodi u pomoć Društva National Geographic i podršku vlade Hondurasa i Instituta za istoriju i antropologiju ove zemlje.

„Verujemo da bi tu moglo biti mnogo više artefakata“, rekao je arheolog Kris Fišer, „možda i kraljevska grobnica.“

Kada je National Geographic prošle godine objavio vest o otkriću izgubljenog grada u Hondurasu, pojedini arheolozi bili su skeptični zbog ranijih istraživanja u ovom regionu i znanja lokalnog stanovništva. Međutim, analize optičkim mernim instrumentom Lidarom pružaju sasvim nova saznanja.

Još uvek nije poznato koja je civilizacija živela u ovom gradu, ali direktor Instituta Vergilio Paredes ističe da se čini da nije reč o Majama, koje su podizale druge gradove u okruženju.

„To je neka nova, drugačija kultura“, rekao je on.

Predmeti koji su do sad pronađeni datiraju iz perioda od 1000. do 1500. godine, a najzanimljivije što je otkriveno do danas svakako je kameni presto s likom jaguara. Da li je reč o gradu o kom se godinama raspredaju legende – ostaje da se vidi.

U Hondurasu, priča o izgubljenom „Belom gradu“ ili „Gradu boga majmuna“ spada u najpoznatije legende. Još je i Ernan Kortez zabeležio verodostojne priče o neverovatno bogatom regionu, ali nije uspeo da pronađe ništa slično. Čuveni pilot Čarls Lindberg je 1927. godine rekao je da, dok je leteo iznad Hondurasa, ugledao „beli grad“, a iste godine su ruševine ove naseobine pomenute u akademskom radu, kada je o njima pisao Eduard Konzemijus, luksemburški etnograf. Kasnije su brojni istraživači tvrdili da su ga pronašli, ali nijedan od njih nije naveo tačnu lokaciju ovog grada.

Po legendi, „Beli grad“ bio je veoma bogat. Neka od urođeničkih plemena često su govorila o gradu u koji je nemoguće ući. Čak i ako neko uspe da prođe s druge strane njegovih zidina, ne mogu ništa izneti iz njega ili reći gde se on nalazi jer ih u tom slučaju čeka teška kazna. U nekim verzijama legende, u njemu su se božanstva urođenika skrivala nakon što su u Južnu Ameriku stigli španski osvajači.

Istraživač Teodor Mord je 1940. godine predvodio ekspediciju koja je pokušala da pronađe misteriozni grad belih zidina, a tvrdio je da je pronašao drevne brijače i slične predmete koje su pripadnici neke izgubljene civilizacije koristili u svakodnevnom životu. Ispričao je i lokalnu legendu koju je čuo od svojih vodiča, pripadnika naroda Paja. Ovaj narod je, naime, od svojih predaka čuo da se u džungli Hondurasa nekada davno nalazio hram sa stepeništem koje je vodilo do statue boga majmuna. Mord je to povezao sa starom pričom o majmunu koji je oteo tri žene, s kojima je dobio decu – polumajmune, poluljude.

(nationalgeographic)

Slični članci