среда, 24. април 2024. - 17:20

Ko je bio Spartak?

Spartak je bio vođa pobunjenih robova u starom Rimu, rođen je kao slobodni Tračanin negde oko 109. godine p.n.e. Služio je u rimskoj vojsci, ali je dezertirao i organizovao bandu. Kasnije je pao u zarobljeništvo i zbog svoje snage prodat u ludus (gladijatorska škola za robove) Batiatus u Kapui.

73 p.n.e. pobegao je sa još 70 gladijatora ukravši kola puna oružja i zajedno sa ostalim robovima koji su im se pridružili, napravili kamp na planini Vezuv, blizu Napulja.

Spartak je počeo veliku slavnu pobunu 73 p.n.e.
Spartak je počeo veliku slavnu pobunu 73 p.n.e.

U to vreme pobune među robovima kulminirale su na sve strane i senat je poslao pretora Klaudija Glabera protiv Spartakovih pobunjenika koji su tada brojali oko 3000 ljudi.

Klaudije je mislio da drži Spartaka u zamci na planini Vezuv, ali pobunjenici su se spustili konopcima niz liticu sa druge strane planine i prišle rimskoj vosci sa boka, priredivši iznenadni napad. Pošto nisu napravili kamp, Rimljani su spavali na otvorenom i skoro svi su sa lakoćom pobijeni uključujući i Klaudija Glabera.

Detalj sa mozaika koji prikazuje gladijatore, Vila Borgeze
Detalj sa mozaika koji prikazuje gladijatore, Vila Borgeze

Posle ove pobede mnogi odbegli robovi želeli su da se priključe Spartaku, koji se uputio ka Alpima u želji da pobegne iz Italije, ali Gali i Germani, koje je predvodio njegov pomoćnik Kriksus, hteli su da ostanu i pljačkaju i napustili su Spartaka koji je ostao u Italiji.

72 p.n.e. Spartak je podigao vojsku od 70.000 robova, uglavnom iz ruralnih oblasti. Zabrinuti Senat, poslao je dva konzula Gelija Pubikolu i Kornelija Lentulu Klodijana, svakog sa po dve legije. Gali i Germani koje je predvodio Kriksus su poraženi, a Kriksus je poginuo. Spartak je pobedio prvo Lentulu, a potom i Pubikolu.

Spartakov ustanak
Spartakov ustanak

Spartak je posle probio put do Alpa, ali su kasnije Gali i Germani opet odbili da idu, pa se Spartak vratio u južnu Italiju u nadi da će se prebaciti brodovima za Siciliju.

U jesen, Senat je odlučio da se organizuje novi napad sa Markom Licinijem Krasusom, najimućnijem čovekom u Rimu, dodelivši mu šest legija plus četiri konzularne. Krasus je napao Spartaka koji se povukao u Regium („prst Italije“) i pokušao da pređe na Siciliju, ali su ga Sicilijanski pirati izdali.

U međuvremenu Senat je pozvao Pompeja i njegove legije iz Hispanije koji su započeli put kopnom. Marko Licinije Lukula ugnezdio se u Brindiziumu, u „štikli“ Italije sa legijama iz Makedonije. Kada je Spartak konačno probio put iz vrha, nije mogao da uđe u Brindizijum zbog Lukule.

71 pne. Spartak je krenuo kao severu. Neki od Gala i Germana su se opet odvojili. Robovi su osvojili još jednu manju pobedu, pre nego što su Krasusove trupe uspele da ih potuku na jugu Italije blizu reke Silarus.

Veruje se da je Spartak poginuo u toj bitki. Bilo je previše leševa i nije nađen. 6000 robova je palo u zarobljeništvo i razapeto na putu od Kapue do Rima. 5000 robova je pobeglo ali ih je zarobila Pompejeva vojska na putu iz Hispanije.

Slični članci