недеља, 19. мај 2024. - 23:39

Veličine 13 fudbalskih terena: Proširivali aerodrom, otkrili drevno vikinško naselje

Neki od artefakata pronađenih tokom iskopavanja uključuju nakit, životinjske kosti i krhotine pehara od zelenog stakla. Veruje se da je na tom području živela zajednica ribolovaca

Tokom radova na proširenju aerodroma u norveškom gradu Orland arheolozi su pronašli zemljište drevnog vikinškog naselja, koje se navodno prostire na 91.000 kvadratnih metara, što je veličine 13 fudbalskih terena, prenosi Anadolija.

Neki od artefakata pronađenih tokom iskopavanja uključuju nakit, životinjske kosti i krhotine pehara od zelenog stakla. Veruje se da je na tom području živela zajednica ribolovaca. Ovo je prvi put da su materijali iz ovog doba pronađeni u Norveškoj, a arheolozi veruju da su ostaci u dobrom stanju zbog toga što u tom području zemlja ima nizak nivo kiselosti.

„Ovo je pravo strateško mesto. Reč je o zaklonjenom području duž norveške priobalne rute koja vodi iz južnog dela zemlje do severne obale. Nalazilo se na ušću Trondhajmskog fjorda, koji je bio jako važna karika za Švedsku i unutrašnji dio Norveške. Ništa slično nikada nije ispitano u Norveškoj. Sada je na nama da saznamo šta se dogodilo ovde, kako su ljudi živeli. Svaki dan otkrivamo nove detalje, što je sjajno“, kazao je Ingrid Istgard, rukovodilac projekta iskopavanja.

(Anadolija)

Slični članci