уторак, 5. март 2024. - 08:09

Telegram objave rata Austrougarske Srbiji ušao u registar UNESKO-a

Arhiv Srbije je podneo predlog za upis ovog dokumenta u registar „Sećanje sveta“ prošle godine na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata

Na predlog Arhiva Srbije, Unesko je doneo odluku o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji u Međunarodni registar „Sećanje sveta“.

U Arhiv Srbije je, kako je saopšteno, stigla zvanična potvrda o upisu Telegrama objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914.  Arhiv Srbije je podneo predlog za upis ovog dokumenta u registar „Sećanje sveta“ prošle godine na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata. Telegram je upućen iz Beča 28. jula 1914. u 11 sati i 10 minuta, a primljen u Nišu 15/28. jula 1914. u 12 sati i 30 minuta. Pisan je na francuskom jeziku.

Sadržaj telegrama glasi: „Kraljevskom ministru inostranih dela u Nišu, Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa.Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom. Ministar inostranih dela Austrougarske grof Berhtold“.

Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.

(Tanjug)

Slični članci