недеља, 19. мај 2024. - 22:27

Neprocenjivo blago! Otkrivena grobnica puna zlata starog 2.000 godina

Kineski arheolozi pronašli su u grobnici markiza od Haihuna više od 20.000 zlatnih predmeta čiju je vrednost nemoguće proceniti. Reč je o zapanjujućem blagu s početka nove ere koja ostavlja bez daha.

Na kineskom groblju Haihunhou u Nanchangu arheolozi su pronašli zapanjujuće blago – oko 20.000 zlatnih novčića i predmeta starih oko dve hiljade godina, kojima je nemoguće proceniti tržišnu vrednost.

Pretpostavlja se da je grob u kojem je pronađeno zlato pripadao Lu Heu, unuku moćnog cara Wua od Hana, koji je vladao Kinom od 141. do 87. godine pre Hrista.

Arheolozi istražuju ovo područje u glavnom gradu istočnokineske pokrajine Jiangxi poslednjih pet godina i smatraju ga najočuvanijom kraljevskom grobnicom dinastije Zapadni Han. Dosad je tu otkriveno više od 10.000 predmeta od bronze, srebra i zlata sa važnom kulturno-istorijskom vrednošću.

Među ostacima se našla zapanjujuća količina starog novca, posuđa, kućnog nameštaja poput lampi i delova kreveta. Arheloški ostaci dokazali su i da je dinastija uživala u ispijanju vina, koje je bilo veoma retko u ono doba i koje je bilo dostupno samo najbogatijim slojevima kineskog društva.

( Punkufer )

Slični članci