понедељак, 11. децембар 2023. - 08:02

U Kapadokiji otkriven podzemni grad star 5000 godina

U decembru 2014. godine, otkriven je podzemni grad u centralnoj Turskoj star 5 000 godina koji se smatra za najveći podzemni grad na svetu

Ova nepoznata i drevna metropola iskopana je tokom implementacije projekta urbane transformacije koju je inicirala Uprava Turske za stambenu izgradnju (TOKI) u pokrajini koja se zove Nevşehir.

Kada su radnici obavljaju fizičke poslove u području koje je određeno za izgradnju novih objekata, programeri su naišli na ogromnu podzemnu mrežu pećinskih tunela i komora dugih sedam kilometara.

Ovo nije prvi podzemni grad u Turskoj koji je sasvim slučajno otkriven.

Područje Kapadokije, gde je i smešten Nevşehir, poznato je kao arheološko i istorijsko nasleđe koje je nekad bilo pokrajina Rimskog carstva.

Srećom, izgradnja novih zgrada je odložena, a područje je kasnije registrovano kao kulturna baština Turske. Do sada, 44 istorijska predmeta su obnovljena i smeštena na sigurna mesta da bi ih sačuvali.

Procenjeno je, da je ovaj tek otkriveni komplekst, koji se sastoji od ogromne mreže izrezbarenih tunela i prostorija, pored brojnih ertfekata i skrivenih crkava, datira unazad 5000 godina i mogao bi da bude najveći svetski podzemni grad. Ovaj grad je najveći otkriveni grad koji su arheolozi pronašli na području Nevşehir, koji je poznat po svojim podzemnim selima i gradovima.

U ovom trenutku, još uvek vrlo malo se zna o ovoj podzemnoj metropoli i arheolozi su već pisali različite hipoteze o ovom gradu i njegovoj eventualnoj funkcionalnosti. Smatra se da je ovaj podzemni grad mogao da služi za transport i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.

freshpress.info

Slični članci