субота, 25. мај 2024. - 12:21

TUTANKAMONOVA GROBNICA Infracrveni skener pokazao moguću skrivenu prostoriju

Infracrveni skener pokazao je da je moguće da se iza grobnice faraona Tutankamona nalazi skrivena prostorija, saopštilo je egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Kako prenosi Independent, ovo otkriće bi moglo da potvrdi teoriju britanskog arheologa da je tu sahranjena kraljica Nefertiti, ili neki drugi egipatski vladar.

Ministar antikviteta Manduh el Damati je rekao da su preliminarne analize pokazale da deo severnog zida grobnice ima drugačiju temperaturu, a jedan od mogućih razloga za to jeste postojanje skrivenog prolaza iza zida.

Ugledni britanski arheolog Nikolas Rivs objavio je ove godine rad u kome tvrdi da grabnica faraona ima dva prolaza, koja su zamalterisana i perfarbana. On smatra da prolazi pokazuju da je grobnica napravljena za kraljicu Nefertiti, ali su je zbog Tutankamonove smrti sveštenici otvorili 10 godina kasnije, jer mauzolej mladog faraona još nije bio sagradjen.

Ministar Manduh el Damat, medjutim, kaže da bi u skrivenoj prostoriji mogla da se nalazi Kija, supruga faraona Ehnatona. Kako je dodao, biće sproveden niz eksperimenata da bi se bliže ispitali oblasti čija se temperature razlikuje. Ispitivanje će trajati sedam dana, možda i više, dodao je ministar.

(Tanjug)

Slični članci