недеља, 21. април 2024. - 20:02

Počelo iskopavanje tajnog nacističkog voza koji je prevozio neprocenjivo blago

Nekoliko meseci nakon što su dva istraživača vlastima Poljske otkrila navodnu lokaciju izgubljenog nacističkog voza, ovih dana počele su pripreme za njegovo iskopavanje.

Pre otprilike dva meseca svi svetski mediji raspisali su se o pronalasku legendarnog nacističkog voza koji su Hitlerove sluge napunili zlatom i umetninama neprocenjive vrednosti. Prema legendi, voz napunjen blagom trebao je nacistima u begu omogućiti lagodan život nakon rata daleko od oka javnosti i institucija koje bi ih mogle lišiti slobode.

Vozu se krajem Drugog svetskog rata gubi svaki trag, kao i vrednostima koje su bile u njemu. Nakon decenija spekulacija i nepouzdanih glasina, Nemac Andreas Rihter i Poljak Piotr Koper prišli su poljskim vlastima i obećali da će im otkriti lokaciju voza ukoliko im oni obećaju 10 odsto vrednosti svega što će biti pronađeno u vozu.

Poljske vlasti su na to očigledno pristale, a vojska je nedavno na području na kojem bi trebao biti voz očistila teren veličine fudblaskog igrališta. Tu će uskoro započeti dubinska merenja, a nakon toga bi trebalo da počne i iskopanje voza ukoliko on zaista bude pronađen, piše The Guardian.

Voz tražile i tri tajne službe

– U poslednjih 70 godina, tri tajne službe – američka, ruska i poljska – pokušale su da lociraju misteriozni voz. Nisu uspele, ipak mi jesmo jer smo lokalci, izjavio je Piotr Koper kojem je tajnu o lokaciji voza otkrio starac na samrti.

Grandiozni dvorac "Ksiaz"
Grandiozni dvorac „Ksiaz“

Istoričari veruju da su krajem Drugog svetskog rata pred navalom Sovjeta nestala tri nacistička voza krcata vrednostima, umetninama i oružjem. Na području od 18 hektara se osim nestalog voza nalazi grandiozni dvorac „Ksiaz“ koji je Hitleru poslužio kao komandni centar, te tzv. ‘Projekt Riese’ – mreža podzemnih tunela ispod planine koju su kopali ratni zarobljenici i zatvorenici koncentracionih logora.

Ispitivanje tla počinje već ove nedelje

Ispitivanja će ove nedelje započeti nekoliko timova, a teren će se skenirati detektorima magnetskog polja, termalnim kamerama i radarima. Potencijalno nalazište nalazi se kod Valbrziha i pod nadzorom je policije od oktobra s obzirom da je u regiju nakon vesti o pronalasku voza nahrlila horda avanturista koji su u životu malo previše puta gledali Indianu Džonsa.

– Pre četiri godine informacije nam je dao svedok koji je bio u Valbrzihu kada je nestao voz u aprilu 1945. godine. Radarska tehnologija je postala jeftina pa smo i sami bili u mogućnosti da proverimo njegove navode, izjavio je Koper koji nije želeo da otkrije zna li nešto o preostala dva izgubljena voza, piše „Gardijan“.

– Nacisti su sagradili dodatne pruge kako bi voz skrenuli s pruge u iskopani kanal gde su ga tamo zatrpali, otkrio je jedan od pronalača. Njihove snimci s radara zaista pokazuju oblik koji bi mogao pripadati vozu.

– Ne znamo šta je unutra, ipak znamo da je oklopljen što upućuje na vrlo vredni teret. Moguće je da se u njemu nalazi zlato, ipak ono nas ne zanima previše, izjavio je Koper koji je potvrdio da su angažovali advokata koji se bori da se njima isplati 10 odsto od vrednosti pronalaska, kakav god on bio. To argumentuju činjenicom da su voz tražili četiri godine i na to potrošili velike svote novca.

U vozu se nalazi tajna nacistička vojna tehnologija?

Od mogućeg pronalaska već je sada profitirao i grad Walbrzych u koji je već nahrlilo mnoštvo turista. Tako je depresivni rudarski grad s visokom stopom nezaposlenosti odjednom doživeo turistički boom, što je potvrdio i njegov gradonačelnik Jacek Cicura.

Treći istraživač – Krištof Špakovski u proteklih 12 godina je u regionu u kojem se navodno nalazi i voz pronašao hiljade metara podzemnih tunela. U jednom od njih je prošle nedelje slomio ruku. U podzemnoj bazi su, smatra on, nacisti razvijali eksperimentalna oružja, a možda i atomsku bombu.

– Nacisti su radili na atomskoj bombi i anti-gravitacionoj tehnologiji i mislim da se u izgubljenom vozu nalaze upravo tragovi tih tehnologija. Kada sam bio dete, znali smo da se tu događa nešto tajnovito. Dosad znamo može 5 odsto cele istine, a voz nam možda otkrije ostatak, zaključio je Špakovski za britanski „Gardijan“.

(The Guardian)

Slični članci