понедељак, 11. децембар 2023. - 20:45

Istraživači pronašli najveću piramidu u Meksiku

Istraživači su otkrili ogromnu piramidu u Meksiku, veću od piramide Sunca u Teotihuacanu

Istraživači u Meksiku pronašli su piramidu koja je, prema prvim merenjima, veća od Velike piramide Sunca u Teotihuacanu. Početna iskopavanja počela su u 2010. godini.

Piramida, visoka 75 metara, istražena od strane stručnjaka iz Nacionalnog instituta za arheologiju i istoriju (INAH), stara je kako stručnjaci kažu, preko 1700 godina.

Emiliano Gallapa, direktor arheološke zone, objasnio je da radovi koji su urađeni u poslednje dve godine pomoću trodimenzionalne tehnologije, potvrdili da se u severoistočnom delu nalazi jedan od najvećih gradova u Srednjoj Americi, koji se veličinom može uporediti samo sa velikim gradovima drevnih Maja – Tikala i gradom El Mirador u Gvatemali.

Još nešto, što ovu ‘jedinstenu’ preko 1700 godina staru strukturu ističe jeste sedam platformi koje je integririšu i koji su bili posebni prostori namenjeni da služe kao palata, hram, stambena i upravna jedinica. To je jedinstvena struktura za razne specifične funckije unutar društvene, političe, gospodarske i verske strukture, koje se ne mogu naći ni na jednom drugom arheološkom nalazištu u svetu Maja.

Ranije se misliloda je cela konstrukcija bila prirodno brdo, ali nedavna istraživanja otkrila su da je struktura bila gotovo u celosti izgrađena od strane drevnih stanovnika.

Arheolozi su dodali da je piramida veća nego što su očekivali. Struktura je povezana sa putevima koji se nalaze na vrhu okolnih uzvišenja.

Gallaga je dodao da, nakon svih informacija sa kojim raspolažemo, možemo potvrditi da ova piramida prelazi visinu piramide Sunca u Teotihuacanu koja iznosi 65 metara. Naučnici sa INAH-a, utvrdili su da je centar grada imao arhitektonski kontinuitet između 10 i 12 hektara, što je dvostruko veći od onoga što se prethodno mislilo i uglavnom odgovara južnom pročelju Akropole, jednog od najvažnijih područja drevnih Maja poznat istraživačima.

Slični članci