недеља, 19. мај 2024. - 23:21

Pronađen fosil pterosaura koji je u zalogaju jeo krokodile

Paleontolozi u američkoj saveznoj državi Juta otkrili su liticu prepunu fosila koji pružaju uvid u pustinjski život koji se odvijao u Severnoj Americi početkom perioda kada su živeli dinosaurusi.

Na području na kojem je ranije bilo bilo jezero, otkriven je novi pterosaur za koji se veruje da je nekada bio najveći leteći reptil. Zahvaljujući obliku zuba i lobanje, ovaj reptil, koji je živeo pre oko 210 miliona godina, mogao je da pojede manje vrste krokodila.

„Kada biste videli da jedan ovakav pterosaur ide ka vama otvorenih čeljusti, prestravili biste se“, kazao je paleontolog Bruks Brit sa Univerziteta „Brigam Jang“, koji je predstavio preliminarna otkrića na konferenciji u Dalasu.

On planira da sa svojim kolegama paleontolozima 2016. godine objavi otkrića u naučnom časopisu. Osam različitih vrsta životinja, najverovatnije do sada nepoznatih, otkriveno je na lokaciji pronađenoj 2009. godine u blizini Nacionalnog spomenika dinosaurusa kod granice američkih saveznih država Juta i Kolorado.

Naučnici su na tom području, između ostalog, otkrili drepanosaura, vrstu reptila čudnog izgleda sa glavom nalik ptici, rukama kao kod krtica i kandžama na vrhu repa, kao i nekoliko malih stvorenja koja liče na krokodile, sa oklopom na leđima.

Prema rečima paleontologa, otkriće ovog pterosaura je značajno jer popunjava rupu u fosilnom zapisu između ranijih, manjih pterosaura i velikih koji su živeli kasnije. Lobanja i kosti krila pterosaura pronađeni su netaknuti, nisu slomljeni, što je retkost za ovu vrstu. Lokaciju sa fosilima u Juti pronašli su paleontolozi Dan Čur i Džordž Englmen, koji su do sada na tom mestu otkrili 11.500 kostiju.

Izvor: Beta

Slični članci