недеља, 19. мај 2024. - 22:06

Pronađena podzemna reka ispod piramide u Meksiku

Meksički stručnjaci otkrili su da se glavna piramida majanskog grada Čičen Ice delimično nalazi iznad podzemne reke.

Stručnjaci iz meksičkog Nacionalnog autonomnog univerziteta saopštili su juče da su pronašli podzemnu šupljinu 20 metara ispod piramide Kukulkan, poznate i kao El Kastiljo.

Geofizičar Rene Čavez objašnjava da je korito podzemne reke prirodno pokriveno stenama i da su takve podzemne reke često povezane sa otvorenim jezerima „cenotama“ koja su uobičajena za Jukatan.

Čavez kaže i da se ugao piramide oslanja na podzemnu komoru i da je piramida u opasnosti da se sruši, piše AP.

Arheolog Giljermo de Anda kaže da je to otkriće važno. De Anda, koji nije učestvovao u studiji kaže da bi bi ono moglo da potvrdi da su Maje mape i simbole svoje kosmologije inkorporirali u svoje hramove i sveta mesta.

Cenote koje okružuju piramidu mogli bi da predstavljaju četiri tačke kompasa. Reka u centru mogla bi da bude centar majanskog sveta koji su oni zamišljali kao drvo sa dubokim korenima.

Istovremeno sa ovim otkrićem, Nacionalni institut za antropologiju i istoriju saopštio je juče da je na drugom majanskom lokalitetu – Uskmalu, pronadjena velika količina lekovitog bilja u blizini strukture poznate kao guvernerova palata.

Direktor lokaliteta Uksmal, Hoze Hukim Herera kaže da je koncentracija tog bilja mnogo veća u svetoj oblasti nego u okolini što znači da su ih Maje namerno tu posadile kako bi imale neku vrstu medicinske bašte. Na nalazištu se nalazi oko 150 vrsta biljaka koje se koriste za lečenje zmijskih ujeda, stomačne infekcije i groznicu.

(Tanjug)

Slični članci