недеља, 10. децембар 2023. - 11:50

Misteriozni podzemni prolaz ukrašen sa 4,6 miliona školjki – VIDEO

Margat Šel Groto, podzemni prolaz u Kentu, Engleska, ukrašen je sa skoro 4,6 miliona školjki i predstavlja jednu od najvećih nerešenih misterija na svetu.

Prema legendi, Džejms Njulav i njegov sin Džošua su 1835. godine kopali jezero u Kentu, kada su uočili rupu u zemlji. Njulav je zatim spustio svog sina dole da ispitaju šta se tamo nalazi.

Ispostavilo se da se u rupi nalaze pećine koje su međusobno povezane podzemnim tunelima sa zidovima ukrašenim detaljnim mozaicima od školjki.

Među školjkama se nalaze Jakobove kapice, dagnje, prilepci, biserke, ostrige i mnoge druge koje se mogu pronaći u okolini. Tamo se nalazi mozaik od školjki ukupne površine preko 180 metara kvadratnih.

Kada su lokalni stanovnici proširili rupu, oni su otkrili da neki podzemni tuneli imaju i kupolu, kao i odaju sa oltarom čiji je svaki kvadratni centimetar prekriven školjkama.

Njulav, koji je nastavnik u školi, prisvojio je zemljište na kom se nalaze pećine sa školjkama i nakon nekoliko godina renoviranja otvorio ih je za javnost kao Margat Šel Groto (što u prevodi znači Pećina sa školjkama u Magratu). Iako je nepobitno da su ukrašene pećine predivne, niko ne zna kako su one nastale.

Neki tvrde da mesto ima religijski značaj i da je izgrađeno pre više od 3.000 godina. Drugi veruju da ima veze sa masonima ili templarima.

Starost pećine bi mogla da se odreti metodom datiranja ugljenikovim izotopom, ali ona je veoma skupa, a moguće je da zbog renoviranja ne bi bila sasvim tačna.

U svakom slučaju, ko god da je napravio pećine, one su predivan primer antičke umetnosti.

(Webtribune)

Slični članci