среда, 21. фебруар 2024. - 19:51

Arheolozi pronašli zapise o pravima žena i usvajanju dece na kamenoj ploči staroj 4000 godina

Trgovačka kolonija Kultepe-Kanis-Karum koja se nalazi u centralnoj anadolskoj provinciji Kayseri svakim danom sve više zapanjuje arheologe. Na lokaciji koja pripada bronzanom dobu pronađene su ploče na kojima se nalaze zapisi o ženskim pravima.

Istraživanja na ovom drevnom nalazištu započela su 1948. godine, a dosada je otkriveno da je ovaj centar ključan za početak pisane istorije Anadolije, a 2013. godine na ovom području su iskopane najveće monumentalne strukture Bliskog Istoka. Prošle godine arheolozi su iskopali zvečku i kamenu ploču na kojoj se nalazi natpis o prodaji magarca.

Tokom prošlog meseca na području Kultepea počela su nova istraživanja na čijem se čelu nalazi profesor Fikri Kulakoglu sa Univerziteta Ankara. On je za Dogan News Agency 16. jula izjavio da je mesto vredno ne samo zbog ploča sa natpisima koje sadrže informacije o Asircima, nego i zbog lokalnog društvenog života jednog vremena koji obiluje svim ličnim detaljima o pojedinim osobama.

“Od ženskih prava pa do usvajanja dece i dogovorenih brakova, ploče uključuju sve vrste podataka o civilizaciji Anadolije od pre 4000 godina. Među njima se nalazi emocionalno pismo žene koja piše svom mužu i pismo druge žene koja se žali na svoju svekrvu. Takve stvari se ne mogu naći u carskoj službenoj arhivi.”, izjavio je Kulakoglu.

U Kultepeu postoji oko 25 hiljada pločica sa klinastim pismom koje još uvek nisu iskopane.

Ploča sa klinastim pismom
Ploča sa klinastim pismom

Oko 90 posto ploča je moguće videti u Muzeju civilizacije Anadolije koji se nalazi u Ankari. Kada su trgovci iz Ashura u Asiriji došli na područja Anadolije u drugom mileniju pre nove ere, sa sobom su doneli tehniku pisanja koja je poznata kao klinasto pismo, a ona je korišćena u stvaranju natpisa na pločama.

Natpis o kraljevstvu

Kultepe, drevni Karum Kanesh, nalazi se u podacima o trgovačkim kolonijama koji pružaju detaljne informacije o trgovini koja je sezala od Egipta do Kavkaza u centralnoj Aziji i dolini Inda. Ploče iz Kultepea sadrže zapise o razmeni dobara, ugovorima, suđenju, banditima i zapise sudskog svedočenja.

Naselja na tumulima, zemljanim humkama u kojima se nalaze grobovi, sastavljeni su od segmenata iz ranog i srednjeg bronzanog doba, gvozdenog doba i drevne Grčke i Rima. Jedno od važnijih otkrića ovog područja je kamena ploča koja datira 2000. godine pre nove ere, a na njoj se nalazi natpis koji objašnjava da je postojalo lokalno kraljevstvo u Anadoliji u isto vreme kada je kraljevstvo Kanis bilo jedno od najmoćnijih na tom području.

Malo područje Kultepea, na kom se pre četira milenijuma nalazilo 70 hiljada ljudi, nastaviće se i dalje da se istražuje.

Slični članci