недеља, 19. мај 2024. - 22:43

Priča o Arhitasu: Prvi robot napravljen je mnogo ranije nego što biste pomislili

Koreni mehanike vezuju se za drevna vremena i za matematičara koji je postavio temelje današnjeg inženjeringa…

Prvog robota, odnosno pticu-robota, napravio je matematičar Arhitas između 400. i 350. godine pre nove ere. Otac mehanike i inžinjerstva, napravo je veštačku pticu od drveta, koja se kretala uz pomoć vodene pare. Drvena ptica preletela je, prema sačuvanim podacima, 200 metara. Arhitas je prvi naučnik koji je napravio robota, ali i prvi koji je izučavao kako ptice lete.

Filozof, matematičar i astronom takođe je i tvorac matematičke mehanike, koju danas poznajemo kao mehaniku. Takođe je bio i general čije su strategije bile fascinantne, što je uticalo da sedam godina bude na ovom položaju. Za to vreme, nije izgubio ni jednu bitku.

Njegovo matematičko učenje je uticalo na Platona i Euklida, a kao njegovo najveće postignuće se uzima ustanovljeni niz iracionalnih brojeva i njihov račun, tj. niz kvadratnih korena koji se razrešavaju kao razlomci.  Istraživao je i frekvenciju i postavio jednu teoriju zvuka koja sadrži greške, ali uprkos njima predstavlja izvanredan doprinos nauci. Kao takva je i postala osnova za Platonovu teoriju zvuka.

(nationalgeographic)

Slični članci