петак, 12. април 2024. - 18:46

Dečji letnji centar

Blizu ostataka rimske livnice zlata Kraku lu Jordan kod Kučeva otvoren je centar „Golden Homolje“ čiji je cilj oživljavanje tradicionalnog ispiranja zlata.

Projekat je zamišljen kao dečiji letnji centar gde će nove generacije, ali i svi ostali zainteresovani učiti o starim zanatima i istoriji koju je zlatonosna reka Pek donela ovom kraju.

Materijal se uzima iz reke i stavlja se u ispitaljke, nakon čega se vodom ispira. Pošto je zlato teže od svih drugih materijala, ostaje na dnu ispitaka, kaže deda Jova.

Iako deda Jova ima više iskustva, mladi ispirači zlata imaju bolje alate. Ali i jednima i drugima uspeh najviše zavisi od sreće.

Tako neko može da nađe sedam ljuski zlata za dvadeset minuta, a neko četiri za dva dana.

Jedan od najstarijih načina na koji su meštani vadili zlato iz reke Pek jeste što su na pojedine delove reke stavljali ovčja runa. Nakon sušenja, oni su jednostavno istresali zlato iz tih runa.

Centar Golden Homolje je ideja Arheo-amatera Srbije koji deci žele da približe istoriju tako što će je oživeti.

Želimo da otrgnemo decu od kompjutera televizije, da provedu jedno vreme u prirodi, na zdravom vazduhu. Da se mešaju deca iz raznih sredina Srbije. Da se upoznaju, uspostave kontakte i buduća prijateljstva.„, kaže Aleksandar Vukadinović, predsednik udruženja Arheo-amateri Srbije.

U okviru centra napravljen je i muzej u kome su izloženi stari alati za ispiranje zlata i kalupi. U blizini je i rimska topionica Kraku lu Jordan koja je radila u 3. veku.

U Turističkom info centru Kučeva kažu da planiraju već sledeće godine da izgrade staze u kružnom delu Kraku lu Jordana, gde će posetioci moći da čuju priču kako su stari Rimljani koristili našu zlatonosnu reku Pek.

Priča kaže da se na homoljskim rekama zlato ispiralo i mnogo pre Rimljana zbog čega je mogućnost bogaćenja značajno opala, ali je pogled na prirodu ovog kraja sigurno zlata vredan.

Izvor: RTS

Slični članci