недеља, 10. децембар 2023. - 21:31

Keltsko svetilište otkriveno u Velikom Gradištu

Stručnjaci Narodnog muzeja u Požarevcu u mestu Ram, u opštini Veliko Gradište, otkrili su ostatke svetilišta Kelta, staro oko 3.000 godina.

Brdo na kojem se nalazi svetilište od Dunava i ranije poznatog keltskog bedema udaljeno je kilometar. Na svetilištu se vide ostaci dvadesetak žrtvenih konstrukcija gde su se obavljali verski obredi. Profesor Veceslas Kruta iz Pariza, prvo ime evropske arheologije o Keltima, potvrdio je da je reč o keltskom svetom prostoru, jedinstvenom u Evropi.

Dragan Jacanović arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu kaže da se radi o izuzetnom prostoru, smeštenom između ušća reke Nere i nekadašnjeg ušća reke Karaš, odnosno ušća kanala Dunav-Tisa-Dunav, sa kojeg se, kao retko gde u Srbiji, pruža širok vidokrug na sve četiri strane sveta do 200 kilometara.

„Odavde vide se Karpati kao na dlanu, Vršačke planine, Panonska nizija sa Deliblatskom peščarom, u daljini vidi se Avala, a na jugu ceo venac Homoljskih planina, a pogled seže i do dela Srebrnog jezera i tok Dunava do Smedereva. Kelti su krajem četvrtog veka stare ere, idući unutrašnjim vencem Karpata, ovde prešli Dunav i u Ramu podigli veliko vojno zemljano utvrđenje takozvani ,,Opidum”. Nedaleko od tog utvrđenja mi smo otkrili ostatke svetilišta na kome su oni prenosili žrtve bogovima u koje su verovali. U Rumuniji u blizini mesta Karaš Sebeš otkriveno je takođe keltsko svetilište ali znatno skromnijih dimenzija“, ističe Jacanović.

Mesto na kome se u Ramu nalaze ostaci svetilišta dužine je tri, a širine jedan kilometar i na njemu se nalazi grupa od dvadesetak velikih kristalnih škriljaca.

„Svetilište je bio njihov reper za određivanje orijentacije u prostoru i vremenu. Izlasci i zalasci sunca tokom godine i prividno kretanje celog zvezdanog svoda noću odavde su najvidljiviji. To je posebno bilo bitno ljudima iz praistorije i antike kad je astronomija bila na primitivnom nivou. Ovo je za sada jedini objekat te vrste u Srbiji gde su se ljudi okupljali kao na saboru, da proslave godišnje praznike, poput ravnodnevnice i da bi simbolično prineli krvne žrtve“, objašnjava Jacanović.

On navodi da će ovo mesto posetiti Veceslas Kruta iz Pariza, prvo ime evropske arheologie o Keltima, koji je na osnovu dokumentacije i na osnovu fotografija koje su mu poslate, potvrdio da je reč o keltskom svetom prostoru, jedinstvenom u Evropi, jer na jednom od tih svetilišta ima ostataka pisma, odnosno keltske rune i to treba da se prepiše i dešifruje.

MZ Ram planira da u saradnji sa TO Velikog Gradišta očisti prostor oko svetilišta, ukloni divlje žbunje i da uredi pešačke i biciklističke staze kako bi se dobio jedan od najboljih vidikovaca u Srbiji, priča Žika Sekulić iz Rama.

(Blic)

Slični članci