петак, 22. септембар 2023. - 17:36

Top 5 gladijatora rimskih arena

Borbe su se obično prekinule kada bi gladijator počeo da krvari, ali kod kasnijih rimskih careva ova igra se degradirala do te mere da je cilj gladijatorskih igara bila smrt.

5. Marko Atilije – slobodan borac

Atilije je bio slobodan Rimljanin koji se najverovatnije dobrovoljno javio za borbu u areni kako bi se rešio nagomilanih dugova. Kao mladi borac, porazio je veterana i šampiona cara Nerona – Hilarija, poznatog borca koji je imao trinaest venaca „na svom imenu“. Nakon toga porazio je još jednog veterana i svog prijatelja dobrovoljca Lucija Recija Feliksa. Markovi podvizi zabeleženi su na „grafitima“ izvan vrata koja vode prema Nocereu u Pompeji gde je prikazan kao „murmillo“ sa svojim mačem, velikim štitom i kratkim štitnicima na nogama.

4. Karpofor – herkulovski heroj

Prema pesniku Martialu, „Karpofor je mogao da se bori sa hidrom, himerom i bikovima u isto vreme“. On je možda bio najveći krotitelj zveri svih vremena, uspešno svladavši medvede, lavove, bizone, pantere i leoparde u areni. Martial, koji je zasigurno bio obožavatelj, piše da je njegov omiljeni gladijator ubio u jednom danu čak dvadeset zveri. Neretko ga je upoređivao sa božanskim misijama Herkulesa.

3. Spartak – vođa pobunjenika

Verovatno najpoznatiji gladijator od svih, Spartak je prikazan u delima likovne umetnosti, filmu, televizijskim programima, literaturi i kompijuterskim igrama. Iako se ne zna puno o njemu, većina istoričara se slaže da je bio zarobljen vojnik Tračana. Prodat u zarobljeništvo, trenirao je kao gladijator u Kapui. Bio je snažan i uspešan vojnik koji je često pobeđivao u areni. Godine 73. pre Hrista, poveo je sedamdesetak prijatelja gladijatora (uključujući i Kriksa) u pobunu protiv svojih vlasnika. Gladijatori su pobegli na planinu Vezuv, a tamo im se priključilo mnoštvo robova. Dok mu je vojska rasla, Spartak je vodio kampanje kroz celu Italiju. Nakon nekog vremena bio je sateran u ćošak i poražen od Krasa. Spartak je poginuo na bojnom polju, a njegovih 6 000 sledbenika je zarobljeno i razapeto.

2. Flama – rekorder

Bilo je samo nekoliko gladijatora koji su, kada im je ponuđen „rudis“ (mali drveni mač koji simbolizuje slobodu), odbili svoju nagradu da bi nastavili da vode borbe. Sirijski rob i legenda arene Flama, odbio je „rudis“ u čak četiri različite prilike. Od 34 borbe, pobedio je u 21, četiri borbe je izgubio ali je bio pošteđen od strane publike, a devet borbi je završilo „stans missusom“ (kada su oba gladijatora proglašena kao pobednici). Ovo je jedan od najvećih rekorda u istoriji gladijatora. Živio je do svoje tridesete godine kada je nesretno ubijen u areni.

1. Kriks – Gal

Dok je trenirao za gladijatorske borbe u Kapui, Kriks je poveo malu pobunu robova u školi za treniranje gladijatora Lentula Bacijata gde je pobeglo oko sedamdeset gladijatora. Pobuna je prerasla u Treći robovski rat koji je vodio Spartak. Robovi su pobedili rimsku vojsku, a Kriks je bio glavni general robova. Tokom rimskog napada blizu planine Gargan 72. godine pre Hrista, Kriks je ubijen. Spartak je imao jako visoko mišljene o Kriksu pa je dao na „žrtvovanje“ 300 zarobljenih rimskih vojnika u njegovu čast.

Slični članci