недеља, 19. мај 2024. - 23:35

Ruski arheolozi pronašli beli zid Memfisa

Arheološki tim koji radi u Sakari otkrio je ostatke takozvanog belog zida drevnog grada Memfisa. Uz delove zida pronađene su i dobro očuvane peći i bronzane figure, koje su, veruju stručnjaci, koristili stanovnici jednog od najvažnijih gradova starog Egipta.

Egipatski ministar za antikvitete Mamduh al Damati potvrdio je da je beli zid pronađen u blizini grada Mit Rahina, 20 kilometara južno od Kaira i u blizini Sakare gde se nalazi nekropola Memfis, prenosi Tanjug.

Uz delove zida pronađene su i dobro očuvane peći i bronzane figure, prenosi Sputnik.

„Nadamo se da će ovo otkriće povećati naše znanje o jednom od najvažnijih gradova drevnog Egipta. Memfis je igrao značajnu političku, versku i ekonomsku ulogu u istoriji zemlje. Jedno od njegovih imena bilo je Inbu Heđ, ondosno Bele zidine“, rekao je ministar Damati.

Šefica ruskog tima arheologa Galina Belova objasnila je da su naučnici završili iskopavanje i da će narednih dana potražiti druge delove zida.

Nada se da će biti otkriveni i drugi „arheološki svedoci ranog perioda istorije Starog Egipta iz oko 3.200 pre nove ere“.

Memfis ima posebno mesto u istoriji Starog Egipta i veruje se da je bio najstariji glavni grad Egipta. Grad je pre više od 5.200 godina osnovao faraon Menes. Memfis je bio prestonica Egipta u vreme Starog carstva, a sada se nalazi na listi svetskog istorijskog nasleđa.

Sakara i Mit Rahina nalaze se južno od Kaira i već su iznedrile više važnih arheoloških nalaza, uključujući i Džoserovu stepenastu piramidu i čuvenu statuu Ramzesa.

(RTS)

Slični članci