недеља, 21. април 2024. - 19:21

Genetsko istraživanje pronašlo dokaze o nedavnoj evoluciji u Evropi

Najnovije istraživanje nedavno je otkrilo barem tri drevne populacije lovaca-sakupljača i zemljoradnika među precima savremenih Evropljana.

U radu koji je predstavljen na godišnjem skupu Američke antropološke asocijacije, tim predvođen Ijanom Metisonom s Harvarda, objasnio je kako je pet gena povezanih s promenama u ishrani i pigmentaciji kože prošlo kroz jaku prirodnu selekciju i kako su se brzo raširili Evropom u proteklih 8.000 godina.

Prvi zemljoradnici, uz lovce-sakupljače, nisu mogli da vare laktozu pre 8.000 godina. Tolerancija na mlečni šećer postala je uobičajena među Evropljanima tek pre oko 4.300 godina. Tim je takođe pratio tri odvojena gena koja proizvode svetliju kožu. Novi podaci potvrđuju da su pre oko 8.500 godina lovci-sakupljači iz Španije, Luksemburga i Mađarske imali tamniju kožu, ali da su neki ljudi na lokalitetu Motala na jugu Švedske imali obe varijante gena za svetlu kožu pre oko 7.700 godina, kao i treći gen koji uzrokuje pojavu plavih očiju i može podstaći još svetliju kožu i plavu kosu.

Prvi zemljoradnici sa Bliskog istoka takođe su imali oba gena za svetlu kožu, koje su delili sa lovcima-sakupljačima iz centralne i južne Evrope. Geni za visinu bili su zastupljeniji kod severnih i centralnih Evropljana od pre 8.000 godina, dok je selekcija gene za kraću visinu odredila ljudima u Italiji i Španiji.

(nationalgeographic)

Slični članci