субота, 13. јул 2024. - 00:47

ARHEOLOZI U ČUDU: Ispod Pirota otkriven drevni grad

Otkrića na arheološkom lokalitetu na Kaleu u centru Pirota kod srednjovekovne tvrđave Momčilov grad prevazišla su sva očekivanja arheologa.

Delovi bedema i jedna kula utvrđenja rimskog Turesa biće delimično rekonsturisani nakon čega će postati dostupni javnosti.

Direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elene Vasić Petrović precizirala je da su u sklopu rekonstrukcije parka kod Kalea, u centru Pirota, arheolozi pre par meseci otkopali delove bedema i dve kule nekadašnjeg rimskog Turesa, koji su bili ucrtani u mape iz pedesetih godina prošlog veka kada su bili otkriveni ali su ubrzo zatrpani i čekali neka bolja vremena kako bi bili prezentovani.

Ipak, tokom iskopavanja arheolozi su utvrdili da je Tures u doba Rimljana bio daleko značajnija tačka na mapi nekadašnje moćne rimske imperije, nego što se to pretpostavljalo na osnovu do sada dostupnih informacija.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, koji je nadležan i pirotski kraj, kazala je da će bedem i jedna kula biti delimično rekonstruisani.

– Moram da priznam da je ovo što je sada otkriveno premašilo sva naša očekivanja jer crteži koje smo posedovali zapravo nisu sagledavali realnu sliku već su nalazi još značajniji nego što se pretpostavljalo – kazala je Vasić Petgrović.

Ona je naglasila da za nekoga ko se ovom problematikom bavi duži niz godina „ovo je zaista veliko otkriće i nadam se da ćemo uspeti da na pravi način odgovorimo ovom izazovu i da sve što je otkriveno prezentujemo i pokažemo još jednom da Pirot ne sadrži samo sadržaje iz srednjovekovnog perioda, odnosno tvrđavu koja jeste očuvana u većoj meri, već i da je grad iz antičkog perioda bio jedna ozbiljna struktura, veliko naseljeno mesto sa jakim utvrđenjem, velikim podgrađem“.

Vasić Petrović smatra da sada već polako možemo da kažemo da se sklapaju kockice tog antičkog perioda i antičkog grada.

– Kada sve što sada znamo složimo na mapu Pirota dolazimo do činjenice da u prečniku od 500 metara od lokaliteta o kome govorimo mi imamo i antičko podgrađe i nekropolu što znači da je Pirot u to doba bio nešto mnogo više od obične stanice za smenu zaprege i konja, kao što se do sada pretpostavljalo, već je bio jedno ozbiljno naselje i urbani centar – kaže Vasić Petrović.

Ona je ukazala da sa kolegama urbanistima i arhitektama od samog početka radova na ovom projektu imali smo ideju da sve na kraju prezentujemo u novoj parkovskoj površini.

– Otkrića koja sada imamo, a to su mnogo veće dimenzije bedema i dve kule od kojih je jedna jako dobro očuvana govore u prilog tome, tako da je dogovor da se bedem i jedna kula prezentuju u okviru onoga što će biti buduća parkovska površina tako što će se rekonstruisati delovi bedema kako bi se našli iznad nivoa zelenih površina. Naravno, biće postavljena i info tabla koja će govoriti o ovom delu Pirota, ali i pirotskoj tvrđavi, koja je sastavni deo svega ovoga – navodi Vasić Petrović.

Direktorka kaže da se nada da će Pirot već do kraja godine imati prezentovan još jedan deo antičkog nasleđa koji je do sada bilo pod zemljom i čekalo neka bolja vremena za završna istraživanja.

– Moram da napomenem da je sve ovo rezultat dugogodišnje dobre saradnje Zavoda sa lokalnom samoupravom u Pirotu, tako da zahvaljujući tome, ali i kolegama arhitektama, konzervatorima, ovde se svo nasleđe tretira na potpuno drugačiji način u odnosu na druge delove Srbije – kaže Vasić Petrović.

(Mondo)

Slični članci