петак, 12. април 2024. - 19:08

Zaplenjeno 6 miliona evra od bivšeg direktora arheološkog nalazišta u Pompeji

Italijanske vlasti zaplenile su gotovo šest miliona evra koje je posedovao Marcello Fiori, bivši direktor arheološkog nalazišta Pompeja optužen za prevaru i nepravilno trošenje sredstava.


Zaplenu je izvela italijanska finansijska policija po nalogu suda. Uz Fiorija osumnjičeno je još devet službenika zaposlenih u ministarstvu kulture, kao i pokrajinskih službenika u Kampaniji.

Fiori je bio izvanredan upravnik arheološkog nalazišta u Pompeji u periodu od 2008. do 2010., a obavljao je i dužnost UNESCO-vog posebnog poverenika imenovanog da bi se zaustavilo propadanje tog istorijskog mesta. U navedenom periodu je nadzirao obnovu amfiteatra koja je navodno izvedena na način da su prekršena brojna arheološka pravila, a proračun je višestruko prekoračen.

Preti mu odvojen sudski proces u kome ga optužnica tereti za zloupotrebu položaja i za prevaru. Tužilaštvo tvrdi da je krajnji trošak obnove iznosio 400 posto više nego što je prvobitno predviđeno.

Pompeju godišnje poseti oko 2,5 miliona turista

Italija je 2008. proglasila vanredno stanje u Pompeji, nakon što su se arheolozi i istoričari umetnosti žalili na loše održavanje zbog čega su počeli da se ruše zidovi drevnog grada, nestalog u erupciji vulkana 79. godine i ponovno su slučajno otkriveni nakon 1600 godina. Stručnjaci su ukazali na loše upravljanje i nedostatak ulaganja u Pompeju, jednu od najpopularnijih italijanskih atrakcija, koju godišnje poseti oko 2,5 miliona turista.

Obnovu Pompeje, koja je trebala da traje četiri godine, sa 105 miliona evra pomogla je i Evropska unija.

Slični članci