петак, 12. април 2024. - 19:47

U Luksoru pronađene biste boginje s glavom lavice

Dve biste od crnog granita na kojima je prikazana egipatska boginja Sekmet pronađene su u Egiptu. Zbog čega je važno ovo otkriće?

Evropsko-egipatska arheološka misija na čijem čelu je proslavljeni egiptolog Horig Sauruzijan iskopala je dve biste boginje lavice na severoistočnoj strani dvorane sa stubovima hrama faraona Amenhotepa III u Kom El-Hitanu na zapadnoj obali Luksora.

Sauruzijan je izjavio da je Dvorana sa stubovima sada prazan prostor ispunjen prašinom i peskom. Trenutno se obavljaju radovi kako bi videla da li se među ruševinama može otkriti još nešto. „Ovo nije prvi put da su statue boginje lavice pronađene u Kom El-Hitanu“, rekao je Sauruzijan dodajući da je misija ranije otkrila 64 statue boginje Sekmet drugih oblika i veličina.

Ministar za antikvitete Mamdu Eldamati rekao je da je prva bista visoka 174 centimetara i da prikazuje Sekmet koja sedi na tronu, dok je druga visoka 45 centimetara i prikazuje lice boginje sa glavom lavice.

Tako veliki broj primera ukazuje na važnu ulogu boginje tokom vladavine faraona Amenhotepa III iz XVIII dinastije, oca kralja Ehnatona i deda zlatnog faraona Tutankamona. Za Sekmet se verovalo da je boginja zaštite, kao i boginja rata i uništenja.

„Neki egiptolozi veruju da je faraon Amenhotep napravio veliki broj statua boginje Sekmet u pokušaju da ga ona izleči od određenih bolesti od kojih je bolovao tokom vladavine „, navodi Sauruzijan. Sekmet je bila poznata po svojoj navodnoj sposobnosti da izleči teška oboljenja.

Pre 10 godina, arheolozi su iskopali veliki broj statua Amenhotepa III i njegove žene kraljice Tije, kao i delove zidina hrama.

(nationalgeographic)

Slični članci