четвртак, 30. новембар 2023. - 05:35

Otkud ovi novčići u vikinškom štitu?

Prošle godine, lovci na metal su otkrili mač i štit iz doba Vikinga u jednom polju u centralnoj Norveškoj. Međutim, u štitu se krilo nešto daleko zanimljivije…

Arheolozi iz Muzeja prirodne istorije i arheologije norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju izveli su istražne i arheološke radove na tom lokalitetu i otkrili grob iz 950. godine naše ere. U njemu su otkriveni ostaci Vikinga i njegovog štita, pored izrezbarenog mača visokog kvaliteta.

Skrivena u udubljenju štita bila je i kožna torbica koja je sadržala nekoliko starih novčića iz islamske sredine. Norveški Vikinzi stigli su u Španiju u IX veku, gde su možda došli u kontakt sa muslimanskom kulturom ili su novčići dobijeni trgovinom, smatraju naučnici.

„Nismo uspeli da saznamo ko je vlasnik mača, ali znamo da je bio čovek koji je dosta putovao“, rekla je arheološkinja Ingrid Istgard. Štit, takođe, ima brojne tragove oštećenja. „Štit ima jasne ureze načinjene sekirom ili mačem. Da li je ovaj Viking poginuo u borbi, još uvek ne znamo“, dodala je Ingrid.

(nationalgeographic)

Slični članci