петак, 8. децембар 2023. - 16:40

Nan Madol: Misteriozni grad na koralnom grebenu

Legenda kaže da su drevne ruševine prepune neistraženih tunela koji međusobno povezuju ostrvca, a u najdubljim i najmračnijim prolazima smeštene su grobnice sa posmrtnim ostacima džinova i duše umrlih kraljeva

Usred Tihog okeana, između Ekvatora i 11. paralele, na ostrvu Ponpei, smešten je mistični grad Nan Madol koji se smatra kao jedan od najvećih svetskih arheoloških čuda i jedini antički grad koji je ikad izgrađen na vrhu koralnog grebena. Poput Uskršnjih ostrva, predstavlja istinsko remek-delo graditeljstva.

Venecija na Pacifiku

Nan Madol se nalazi u sklopu Federalne države Mikronezije i čini ga impresivni arhipelag od 92 veštačka ostrvca, međusobno povezana kanalima. Ove megalitske strukture prvenstveno su bile izgrađene od bazaltnih trupaca, vulkanskih stena koje prirodnim pucanjem formiraju duge blokove, horizontalno naslagane, a svojim izgledom najviše podsećaju na brvnare.

Ove zidine visoke su petnaestak metara i debele oko pet metara, dok je prosečna težina svakog kamena pet tona, mada pojedini komadi imaju i preko 25 tona. Kameni blokovi i stubovi toliko su teški da moderna nauka tek treba da utvrdi način na koji su naslagani, ko ih je izgradio, kao i odakle je tačno dopremljen građevinski materijal.

Analizom ugljenika C14 i brojnim arheološkim istraživanjima utvrđeno je da je Nan Madol sagrađen 200 godina pre nove ere, ali objašnjenja o njegovom nastanku se ne mogu podvrći zvaničnom objašnjenju dok domorodačka istorija kaže da su stene prenošene kroz vazduh i da su postavljene u grad.


Ime Nan Madol znači „prostor između“. Poreklo samih stena je dosta zagonetno. Stene nisu došle iz te okoline u kojoj je grad sagrađen. Šestougaoni oblik stena je prirodan i nije ga čovek napravio, ali ostaje pitanje kako su toliko teške stene mogle da budu donešene do grada?

Ko je sagradio grad, zašto je sagradio grad i kada je grad sagrađen i kako je sagrađen ostaje misterija. Arheolozi su pronašli kosti ljudi u tom gradu koja dokazuju da su one pripadala ljudima koji su bili veći nego ostali Mikronežani koji žive danas tu. Uz to su pronađeni i delovi keramike koji su bili termički osvetljavani i koji su stari najmanje 2000. godina. Misteriju o ovom gradu produbljuje i činjenica da pored ovog grada postoje i fizički ostaci o drugom potopljenom gradu čije je ime Madolunum.

Između istine i mita

Ono što moderna nauka ne može da objasni, pokušavaju da rastumače svedočanstva i mitovi meštana.

Legenda kaže da su ruševine drevnog grada, nekadašnjeg sedišta misteriozne civilizacije, prepune neistraženih prolaza koji međusobno povezuju ostrvca, a u najdubljim i najmračnijim tunelima smeštene su grobnice s posmrtnim ostacima džinova i duše umrlih kraljeva. Lokalno stanovništvo duboko veruje u to da su graditelji koristili magiju kako bi kamenje preneli na ostrvo, a ruševine na prvi pogled zaista izgledaju kao da su začarane, baš kako tvrde legende.

Čovek koji se prvi put susreće sa Nan Madolom ne može da se ne zapita da li sve ove relikvije zaista imaju veze sa nečim nepoznatim i misterioznim…

(Arheo-amateri Srbije)

Slični članci