среда, 21. фебруар 2024. - 20:28

Misterija najveće grčke grobnice

Geolog koji je učestvovao u iskopavanju drevne grobnice u Amfipolisu na severu Grčke, kaže da grobnica i niz zasvođenih prostorija nisu izgradđeni istovremeno i da su sobe nešto starije.


Arheolog Evangelos Kamburoglu rekao je i da humka u kojoj se nalaze grobnica i sobe nije čovekova tvorevina, kako su arheolozi pretpostavljali, već prirodni brežuljak.

On je rekao i da je Lav iz Amfipolisa, ogromna skulptura lava na pijedestalu visoka više od 7,5 metara, previše težak da bi stajao na vrhu grobnice, kako pretpostavljaju arheolozi.

„Zidovi (grobnice) ne bi mogli da izdrže ni pola tone a kamoli 1.500 tona koliko se procenuje da je lavlja skulptura teška“, rekao je Kamburoglu, prenosi AP.

Što se tiče grobnice u obliku kutije u kojoj se nalaze ostaci najmanje pet tela, to je zadnja prostorija glavne grobnice koju su poharali pljačkaši, rekao je on.

„Mermerna vrata (spomenika) pokazuju znake česte upotrebe što znači da su brojni posetioci ulazili i izlazili“.

Zasvođene prostorije potiču iz perioda od 325. pre nove ere – dve godine pre smrti Aleksandra Velikog – do 300. pre nove ere.

Vođa arheološkog tima Katerina Peristeri veruje da je neki član Aleksandrove porodice, ili jedan od njegovih generala tu sahranjen.

Ali otkriće kockaste grobnice i pet tela bacile su senku sumnje na tu teoriju, a Kamburogluovi komentari je potpuno opovrgavaju.

Pojedini arheolozi juče su kritikovali odsustvo Peristerijeve i njene metode.

Aleksandar, koji je izgradio carstvo koje se prostiralo od današnje Grčke do Indije, preminuo je u Vavilonu a sahranjen je u Aleksandriji, gradu koji je osnovao.

Tačna lokacija njegove grobnice jedna je od najvećih misterija arheologije.

Njegovi generali godinama su se borili za prevlast, a Aleksandrova majka, udovica, sin i polubrat svi su ubijeni u tim ratovima i to mahom u blizini Amfipolisa.

(Tanjug)

Slični članci