уторак, 5. март 2024. - 07:50

Kopajući jazbinu jež ‘otkrio’ lampu iz 14 veka

Arheolozi pozivaju sve ježeve da se suzdrže od kopanja na arheološkim nalazištima i upozoravaju ih da ovakva vrsta aktivnosti bez odobrenja predstavlja krivično delo

Izraelski arheolozi otkrili su lampu staru 1.400 godina zahvaljujući ježu koji je iskopao jazbinu na toj lokaciji u centralnom delu Izraela, saopštila je uprava za antikvitete u Izraelu.

Arheolozi, koji su vršili rutinsku inspekciju na lokaciji Horbat Siv, zapazili su humku u blizini ježeve jazbine, približivši se otkrili su nedirnutu keramičku lampu staru 1.400 godina, koju je otkrila jedna životinja.

“Jež je izvrstan arheolog koji zna da kopa na svojstven način“, napisala je Ira Horovic, zvaničnik za Antikvitete, na internet stranici ove uprave.

“Pošto je u Izraelu veliki broj arheoloških lokaliteta, dešava se da ježevi izgrade sklonište između podzemnih ostataka. Oni raščišćavaju zemljište prema površini, a uz njih i arheološke predmete“, dodala je ona.

I pored zahvalnosti na pomoći, Vlasti za antikvite su uputile upozorenje svim ježevima u zemlji.

“Mi ih pozivamo da se suzdrže od kopanja na arheološkim nalazištima i upozoravamo ih da ovakva vrsta aktivnosti bez odobrenja predstavlja krivično delo“, saopštila je uprava na humorističan način.

(Arheo-amateri Srbije)

Slični članci