субота, 25. мај 2024. - 13:47

Blace Krilo Tajnu: Pronađen skelet mamuta star više od 10 miliona godina

Prilikom odrona zemlje u dvorištu jedne kuće u Blacu pronađeno je paleontološko nalazište i skelet mamuta star više od 10 miliona godina.

Mamut
Mamut

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Zoran Marković i Zoran Milivojević koji su posetili nalazište, kazali su da je na tom mestu otkriveno paleontološko nalazište još 1996. godine i da su tu već pronalaženi ostaci praistorijskih životinja, starih više od 10 miliona godina.

„Sada su pronađeni delovi butne kosti i karlice mamuta i čim vremenske prilike dozvole oni će biti izvađeni iz zemlje“, kazali su stručnjaci iz Beograda i dodali da je sa lokalnom samoupravom već dogovoreno otvaranje stalne postavke nalazišta iz Blaca i okoline. Izvađeni manji delovi skeleta mamuta za sada su smešteni u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a kada se oformi postavka u Blacu oni će biti pridruženi drugim eksponatima.

Skelet mamuta
Skelet mamuta

U opštini Blace nalazi se i arheološko nalazište spomenik prirode Prebreza, koje se prostire na gotovo jednom hektaru i gde su pronađeni fosilni ostaci sisara koji više ne žive na evropskom kontinentu – zebre, antilope, mastodonta kao i ptica, koji su, kako je procenjeno, stari izmedju 10 i 16 miliona godina.

(Beta)

Slični članci